UNT har tidigare rapporterat om att inflyttningen till den nya vårdbyggnaden skjutits upp till efter sommaren på grund av att legionellabakterier hittades i vattensystemet.
Enligt utredningsrapporten som nu är klar uppkom legionellautbrottet bland annat på grund av ett konstruktionsfel. Kallvattenledningar placerades alldeles för nära varmvattenledningar vilket gjorde att kallvattenledningarna blev för varma. Dessutom saknades en temperaturmätare.
När rören i vattensystemet skulle provtryckas för att se till att det var tätt använde man dessutom vatten i stället för luft. Efter provtryckningen blev det kvar vatten i ledningarna där legionellabakterierna kunde växa fram.
– Det är tydligt att det har begåtts en rad misstag, säger Thomas Thunblom, förvaltningsdirektör vid Fastighet och service, i ett pressmeddelande.
Region Uppsala uppger att man ser mycket allvarligt på det som framkommit i rapporten. Nu ska man utreda vidare varför underentreprenören använde vatten i stället för luft vid provtryckningen. Det ska även undersökas om det kontrollerades att vattnet var rent. Vidare ska man utreda ansvarsfrågan, vilka kostnader legionellan medfört och om Region Uppsala kan kräva ekonomisk ersättning.
I den nya vårdbyggnaden ska personer med lågt immunförsvar vårdas. Därför är det enligt Akademiska sjukhuset oacceptabelt med legionellabakterier i byggnaden ur patientsäkerhetssynpunkt.