'Utreda ryssutlämningen inte regeringens sak'

— Det är inte regeringens sak att gå igenom vår historia. Ryssutlämningen var inget lyckat kapitel och jag välkomnar att den belyses mer. Men det är en uppgift för den oberoende historiska forskningen.Det sade utrikesminister Anna Lindh på tisdagen i en interpellationsdebatt i riksdagen.

Uppsala2001-03-31 23:59
Ulla Hofmann (v) ville veta vad Lindh ämnade göra för att klarlägga vad som hände de drygt 2 000 sovjetryska soldater som åren 1944-45 i hemlighet utlämnades från Sverige till Sovjetunionen.
Modlöst tyckte Hoffmann om svaret.
— Regeringen anser tydligen att den inte har något ansvar för att reda ut saken. Men ryssutlämningen var en politisk fråga då, då finns också ett politiskt ansvar nu.

Hänvisade till UNT
Anna Lindh hänvisade bland annat till UNT:s artiklar om utlämningen.
— Det är gripande människoöden i dessa reportage som visar hur illa soldaterna behandlades när de återkom till Sovjet.
Men det är bra med mer än tidningsartiklar, ansåg Lindh:
— Forskare kan få hjälp av våra utlandsmyndigheter att identifiera relevanta ryska arkiv för att forska mer, lovade hon och erinrade om regeringens anslag för att främja forskning om nazismens och kommunismens illgärningar.
Ulla Hoffmann replikerade att samlingsregeringen kände till vilka straff som skulle möta soldaterna vid hemkomsten och att utlämningen därför också visar hur illa den svenska samlingsregeringen bahandlade soldaterna.
— Mitt intryck är att regeringen nu vill tona ner ryssutlämningen, helst glömma den.
En fråga till Anna Lindh rörde de svenska arkivens öppenhet i frågan:
— De är öppna, svarade Lindh.
— Men hur är det med säpos och den militära underrättelsetjänstens arkiv?, frågade Hoffmann.
— De är så vitt jag vet öppna i den här frågan de också, sade Lindh.
Ulla Hoffmann ville även veta om de soldater som lyckades fly i tid från lägren och som fick stanna i Sverige kommer att få någon upptättelse.
— De är så få, ansåg utrikesministern men tillade:
— Det är gripande att flera av dem inte fick fullvärdiga liv här.

Dagens glasögon
Lindh framhöll flera gånger att vi ser på ryssutlämningen med dagens glasögon.
— Förhållandena då var annorlunda och utlämningen skedde i enlighet med gällande rätt. Vår invandringspolitik var restrektiv och asylrätten begränsad. USA och Storbritannien återsände sovjetiska medborgare på samma sätt som Sverige.
— De kunde ha behandlats som politiska flyktingar, svarade Hoffmann. Jag vill att regeringen tar initiativ till att ryssutläningen blir en levande del av den svenska historien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!