I maj i fjol riktade både en bygg-vd och fackförbundet Byggnads hårda ord mot kommunen i artikel i UNT. Orsaken var att kommunen hade genomfört en upphandling av byggtjänster värd upp till en halv miljard kronor. Det byggföretag kommunen rankade etta i upphandlingen, och som i första hand skulle få kontrakt, erbjöd tjänster för löner som i snitt låg 40 procent under konkurrenterna.
"Genom en sådan här upphandling främjar kommunen arbetskriminalitet. Det är omöjligt att betala ut en okej lön om ersättningarna ligger på den här nivån", påstod Wilhelm Bertilsson, ordförande för Byggnads Mälardalen.
Lars Svensson, ägare av Sh Bygg, ett av Uppsalas största byggföretag, var också upprörd. "Det här är fullkomligt orimligt", menade Lars Svensson och hävdade att hans eget företag på sikt riskerade att slås ut av sådan priskonkurrens.
Det vinnande företagets timlöner var hemliga men enligt Lars Svensson gick det att räkna baklänges. Då fick han fram att företagets anbud till kommunen låg på 238 kronor i timmen för yrkesarbetare.
Arbetsgivarorganisationen Byggföretagen har uppgett att en rimlig lön inklusive sociala avgifter med mera är cirka 425 kronor i timmen. Det är 78 procent högre än det anbud som rankades etta av kommunen.
Byggnads Uppsalaordförande befarar att företag som erbjuder extremt låga timpriser gör affären lönsam genom att ta betalt för arbeten som aldrig utförts. Vad gäller det utpekade byggföretag som vann fjolårets upphandling i Uppsala kommuns regi har en granskning inletts.
– Vi kontrollerar fakturor och annat för att se att det här företaget levererar enligt avtal, säger Helena Sköld Lövgren, upphandlingschef i Uppsala kommun.
När den offentliga sektorn upphandlat tjänster till mycket låga timarvoden har detta i många fall godkänts när saken prövats i domstol. De billiga företagen kan hävda att de sätter låga priser till exempel för att de vill konkurrera sig in på en ny marknad eller behålla sin personal under en ekonomisk nedgång.
Enligt Helena Sköld Lövgren kan det vara lönlöst att avslå sådana anbud eftersom de ändå kommer att accepteras av domstolarna.
Är det inte bra för kommunen att köpa in till låga priser?
– Nej, vi vill ha rätt priser. Har en leverantör mycket låga priser kan den få ekonomiska problem under avtalstiden vilket kan gå ut över kommunen, svarar Helena Sköld Lövgren.