Utomhusarenor kan utnyttjas mer

Slottets borggård, Kap-området, Botaniska trädgården och Vaksala torg borde kunna nyttjas bättre för evenemang. Nu vill kommunen utveckla Uppsalas utomhusarenor.

Uppsala2012-04-16 13:01

Uppsala vill bli mer attraktiv som evenemangsstad, både nationellt och internationellt. Därför har Uppsala kommun tagit fram en rapport i samarbete med representanter från evenemangsbranschen och turistnäringen i staden. Totalt har 23 tänkbara evenemangsplatser och utomhusscener inventerats för att titta närmare på deras förutsättningar och begränsningar. Platserna har sedan värderats efter bland annat publikkapacitet, avspärrningsmöjligheter och situationen med grannar.

Enligt konsulten från evenemangsbranschen har Slottets borggård mer potential än vad som kommer till användning i dagsläget. Förutom rockspelningar skulle operaföreställningar eller konserter med klassisk musik kunna arrangeras. Dessutom anses Kap-området, Botaniska trädgården, Vaksala torg och Resecentrum ha särskilt stor potential. Även Parksnäckan och Amfiteatern i Källparken upplevs vara outnyttjade resurser, så kallade ”wasted spaces”.

Kajsa Bergdahl är evenemangslots och utvecklingsstrateg på kommunledningskontoret och hon tycker att det är mest intressant att titta på de platser där kommunen äger marken och därmed kan påverka, exempelvis Vaksala torg och Kap-området. Gällande det sistnämnda har kommunen samlat på sig mycket kunskap i och med reggaefestivalen.
– Vi vill veta hur man bygger bort problem i etableringen av evenemangsmiljöer. Det kan handla om att det behövs förstärkning av el och vatten, staket och entréer till området, säger hon.

Samtidigt gäller det att hitta en balans mellan evenemang och stadsmiljö.
– Kap-området ska vara ett område för Uppsalaborna i vardagen också, vi ska till exempel inte ha fasta staket utan satsa på andra lösningar för att skapa en parkkänsla.
Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att använda sig av utomhusarenor i Uppsala. Kommunen antog en evenemangsstrategi 2006 och sedan dess syns en tydlig trend. 2007 ägde 36 större evenemang rum i centrala Uppsala och tre år senare var den siffran uppe i 91 stycken. Med hjälp av rapporten hoppas kommunen på att få en bild av vad som lockar till sig arrangörer.
– Det som är så häftigt med Uppsala är att vi kan erbjuda alla de här miljöerna, säger Kajsa Bergdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!