"Utmärkt alternativ till att trängas i Uppsala"

UNT:s bild av Örbyhus är orättvis och för negativ. Så skriver en av dem som tyckt till om UNT:s serie "I tågets färdriktning". Och mycket är på gång i just Örbyhus, enligt Tierps ledande politiker.

Här vid stationen i Örbyhus finns planer på nya bostäder och parkeringar.  "Örbyhus är en tillväxtort", säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson, (S).

Här vid stationen i Örbyhus finns planer på nya bostäder och parkeringar. "Örbyhus är en tillväxtort", säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson, (S).

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-01-18 21:00

UNT:s reportage från orterna längs med Upptåget mellan Tierp och Uppsala har väckt reaktioner. "Din artikel i tisdags gjorde mig mycket ledsen, besviken och fundersam. Varför måste du ge en sådan negativ bild av Örbyhus", skriver Mats Hemström och berättar om alla positiva krafter i bygden och den goda sociala sämja som där råder. Han lyfter också fram att Örbyhus i dag är attraktivt och att det är svårt att hitta en ledig lägenhet. Och Örbyhus tid ser ut att ha kommit nu, det menar även Bengt-Olov Eriksson, (S), kommunstyrelsens ordförande i Tierp.

– Vi hade definitivt större planer för Örbyhus när Upptåget startade 1991, och det byggdes också en del nytt. Sedan blev det fastighetskrasch i hela Sverige. Det tog minst tio år att hämta sig från den. Men nu har vi flera planer på gång, säger han.

Bland annat planeras för bostäder och fler parkeringar alldeles nära järnvägsstationen.

– Vi ser Örbyhus som en tillväxtort. Vi har också planer för bostadsbyggande i centrum. Örbyhus har en ljus framtid, säger Bengt-Olov Eriksson.

Flera läsare har välkomnat artiklar om samhällena utanför centralorterna. "Vad glad jag blev att du skriver om oss som bor norr om Uppsala, utmed det förträffliga Upptåget", skriver en läsare från Tobo och radar upp allt fint med hemorten. Eva Forslund är en annan som välkomnar serien. Hon åker själv Upptåget varje dag, från Uppsala till Skutskär där hon arbetar. "Området var obekant för mig tills för ett år sedan när jag började pendla. Nu har jag äntligen upptäckt vilka pärlor som finns utanför stan.", skriver hon.

Från Vattholma har läsarröster höjts för att de vackra omgivningarna borde ha lyfts fram mer, och att det faktiskt finns utbyggnadspotential för 400 nya hushåll i befintligt vatten- och avloppssystem: "Mycket positivt att UNT har artiklar om orter utanför Uppsala. De behöver göras kända för många fler än idag. Med de utmärkta kommunikationer som Upptåget innebär är orterna intressanta alternativ till att bo och trängas i Uppsala.", skriver Åke Clason från Vattholma.

En reaktion från Storvreta är att UNT:s artikel var för enfaldig - här finns mycket mer än bara sport, poängterar Eva Åsjö, kyrkoherde och lyfter bland annat fram kyrkornas verksamheter som scouter, barnkör och teatergrupp.

Nu borde UNT ge sig ut till fler orter, menar flera. Varför inte ta tåget till Sala, undrar Kristoffer Dahlqvist, pendlare och präst i Sala. "Vi Salapendlare är ett prövat släkte", skriver han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!