Utmärkelser och smärtsamt uppbrott för Sigrid Kahle

LÄSARNAS UPPLÄNNING. Sigrid Kahle är stressad när vi ringer på dörren till lägenheten på Odensgatan i Uppsala.

Foto: Pernilla Sjöholm

Uppsala2006-11-28 10:46
- Kan ni hjälpa mig. Jag har bokat en flygbiljett till München och något blir fel när jag ska betala, säger hon på en gång utan att hälsa.
Vi hjälper till så gott vi kan.
- Hej förresten, säger hon efter 20 minuter när den värsta stressen kring bokningen lagt sig.
Sigrid Kahle, författare och journalist med islams värld som specialitet, är glad över kandidaturen till Läsarnas upplänning.
- Nog är jag upplänning, säger hon och sjunger några strofer på Upplandssången.
- Jag bott i Uppsala i hela mitt liv och är uppfostrad att vara Upplandspatriot, säger hon och berättar om ungdomsårens gymnastikläger på Wik och scouternas färder runt Uppland.

Modifierad sanning
Fast det där med att ha bott i Uppsala hela livet är en sanning med modifikation. Visserligen har hon alltid haft en fast punkt i Uppsala men hon har under 35 år bott i åtta länder i tre olika världsdelar. Hennes man, framlidne John Kahle, var västtysk diplomat.
Året har varit mycket ansträngande för Sigrid Kahle. Under hösten har hon sålt gården Utmyrby i Boglösa socken utanför Enköping. Gården har familjen haft i över 40 år.
- Flytten har varit fruktansvärt jobbig. Gården har varit en stor sammanföringspunkt för familjen. Att lämna den och böckerna kändes som att utplåna en del av mitt liv. Jag har dessutom gjort det mesta själv - packat, lyft, burit ...
- Jag hoppas jag kan bli nöjd med att bara bo i Uppsala, men det blir svårt att vara utan den uppländska landsbygden, säger hon.
Den allra största delen av hennes och John Kahles boksamlingar på uppemot 9 000 böcker har hon skänkt till Umeå universitet ? på Carolina stänger man ju bara och skär ner?. UNT har uppmärksammat den och andra donationer i ett tidigare reportage under
året.

Större medvetande om islam
Dagermanpriset fick hon för sin journalistik och sitt författarskap. Uppsala kommuns hedersstipendium fick för att hon ?i tal och skrift oförtröttligt förmedlat sina djupa insikter om Orienten?.
När det gäller islam säger hon:
- Islams värld har kommit närmare och vi är tvungna att ta ställning till den. Det finns negativa inslag i detta, men bland det positiva hör ett uppvaknande intresse för litteratur från arabvärlden och ett större medvetande om islam över huvud taget.
På frågan vad hon gör nu svarar hon:
- Jag försöker skriva på den andra delen av mina memoarer och göra så lite andra saker som möjligt, men det är svårt. Det är mycket man vill vara med på. Och publiciteten jag får tar också tid. Det är så många som drar i en.
Till jul ska hon i alla fall resa till München där barn och barnbarn bor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om