Utmaning
Vem som helst kan gå IB-programmet på gymnasiet - om man är redo för en utmaning. - De som går IB är människor som är entusiastiska och vågar prova på nya saker. Det är dom som lyckas ta sig igenom IB, säger Karin Andersson.
- En person som inte kan visa upp sin kunskap på prov ska inte gå IB, säger Philip.
Uppgifter som labrapporter, artiklar och små projektarbeten utgör cirka 20-40 procent av betyget. Resten är prov och allting skickas iväg och betygsätts i andra länder, berättar Philip.
- Det gör det väldigt rättvist. Det är väldigt liten chans att någon blir offer eller kelgris till läraren. Det är ingen idé att smöra, för lärarna har ingen stor makt när de sätter betyg, säger Karin.
- Samtidigt är det orättvist, för det spelar ingen roll vare sig du är aktiv eller tyst på lektionerna, om du ansträngt dig hårt eller inte, du kan ändå få ett högt betyg, invänder Philip.
Proven som lärarna rättat skickas iväg och bland dem tas det ut stickprov för att se om läraren varit rättvis.
- Har en lärare varit för hård mot någon får hela klassen i så fall högre betyg, och tvärtom. Det ser jag som lite orättvist, säger Philip.
När Karin och Philip började hade IB-programmet bara funnits i ett år i Uppsala. Överhuvudtaget var det inte många som visste vad de gav sig in på, berättar Philip.
- När jag valde mellan natur och IB fick jag höra: "Du kommer att plugga konstant om du väljer IB". Och det var svårt att anpassa sig i början, säger han.
Karin håller med om att det tar ett tag att komma in i systemet.
- Jag var rätt så kaxig första året. Jag trodde det skulle vara enklare. Men det är också en del av IB, man utvecklas som person inom olika områden och får olika perspektiv på saker.
"Mängden arbete kom som en chock"
För många kom det som en väldig chock med böcker, termer och allt annat på engelska. Det är stor skillnad mellan högstadiet och IB, tycker både Karin och Philip.
- Du behöver vara studiemotiverad för att gå IB. Du kan inte bara lattja, det blir stressigt om du inte är motiverad, säger Philip.
Något som gör att IB skiljer sig från andra gymnasieprogram är CAS, Creativity, Action och Service (se artikel intill). Det är något som alla elever måste göra på sin fritid under de tre åren.
- Det kändes frustrerande i början eftersom man måste göra alla aktiviteter, annars får man inget slutbetyg, säger Philip.
Samtidigt kan CAS vara saker du ändå skulle ha gjort, du får cred för din hobby samtidigt som du knyter kontakter, berättar Karin.
Det bästa med IB är att man tar reda på varför något är som det är, man sätter sig bakom teorin. Det är stor skillnad jämfört med nian, tycker Karin.
- Proven bygger på förståelse, inte att du ska kunna specifika fakta. Vi får till exempel papper med formler på kemiprov som vi ska kunna använda oss av, i stället för att lära oss dem utantill, säger Philip.
Det värsta är stressen och tidspressen över alla grejer som ska göras på kort tid. En uppsats andra klasser gör på fem timmar får de en och en halv timme på sig att göra, berättar Karin.
- Du kan aldrig slappna av och tänka "Nu har jag i alla fall gjort det", för det finns alltid mer.
Sätt din egen ribba
IB öppnar för möjligheter som andra program inte gör, främst utomlands. Många IB-elever som fått sitt diplom söker sedan vidare till elitutbildningar och universitet som Cambridge, Oxford och Harvard.
- I USA kan du slippa vissa universitetskurser om du har IB-betyg. Vill man plugga utomlands är IB definitivt ett bra val, säger Philip.
Man träffar också människor från olika länder och får många kontakter. Idén med IB är att man ska utvecklas till en multikulturell, rättvis person, kritiskt tänkande och med egna åsikter. IB är inte heller bara till för akademiker. Man kan satsa inom varje bransch, till exempel konstnär eller musiker, berättar Karin.
- IB erbjuder väldigt mycket. Satsar man högt finns det inget tak, alla sätter sin egen ribba, säger Philip.
Om man misslyckas på slutproven och har under tjugofyra poäng får man inget diplom. I så fall kan man ta om proven, i vissa fall får man vänta ett år. Precis som med svenska kursprov får man i så fall betala, berättar Karin.
- Men det krävs ganska mycket för att misslyckas, vi har ju pluggat inför proven i två år. De flesta lärare kommer inte att låta dig misslyckas, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!