2018 publicerade tidningen Din hälsa en artikel om ett preparat kallat Sabamin. I artikeln påstods att Sabamin ökar sexlusten, minskar prostatabesvär och är fritt från biverkningar.
Texten var utformad som en redaktionellt utformad artikel. Men Läkemedelsverket i Uppsala gjorde en annan bedömning och menade att det handlade om reklam för preparatet.
Marknadsföring av läkemedel omges av strikta regler och Läkemedelsverket hävdade att Din hälsa brutit mot bestämmelserna.
Enligt texten i tidningen hade en klinisk studie visat att Sabamin ökar sexlusten med 64 procent. Läkemedelsverket uppgav att studien hade finansierats av det bolag som tillverkar preparatet och att huvudförfattaren var anställd av bolaget.
Myndigheten betecknade textens positiva omdömen om Sabamin som vilseledande.
Läkemedelsverket fastställde att viten på 500 000 kronor kan komma att utdömas om Din hälsa åter publicerar en liknande text om preparatet.
Din hälsa svarade att tidningen arbetar med undersökande journalistik och utvärdering av aktuell forskning. Tidningen hade inte arbetat på uppdrag av läkemedelsbolaget och man hade inte som syfte att marknadsföra produkten.
Därmed skyddades publiceringen av tryckfrihetsförordningen, ansåg tidningen som överklagade viteshotet till förvaltningsrätten i Uppsala.
"Det aktuella meddelandet utgör marknadsföring", fastställer domstolen. Vidare anser förvaltningsrätten att viteshotet har varit nödvändigt för att skydda konsumentenar från osaklig reklam.