Utlänningar köper vård i Uppsala
En rysk kvinna åker till Uppsala för en cancerundersökning vid Akademiska sjukhuset. Besöket betalar hon ur egen ficka. Allt fler utlänningar köper vård i Uppsala - men många nekas också hjälp för att inte köerna för svenska patienter ska bli längre.
Mona Gustafsson, sekreterare på Uppsala care.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Det blir fler och fler i och med att gränserna öppnas upp, säger Susanne Svahn, verksamhetschef på Uppsala Care.
I de flesta fallen handlar det om högspecialiserad vård. Ungefär en tredjedel av de utländska patienterna behandlas eller utreds för tumörer på hormonproducerande organ som bukspottkörteln eller levern.
- Protonstrålning är en annan stor del eftersom vi är det enda sjukhuset i norra Europa som har det, säger Susanne Svahn.
Samtidigt tvingas sjukhuset tacka nej till ett stort antal utländska patienter. Varje vecka nekas ett par vårdförfrågningar. Många föräldrar hör till exempel av sig och vill ha hjälp till barn med genetiska problem. Men där är det redan köer.
- Regeln är att vi absolut inte ska knuffa undan någon svensk patient. Vi tar aldrig emot en utländsk patient om det finns köer. Men när det gäller viss specialistvård finns det inga köer och ett sjukhus kan inte stå med outnyttjade resurser, säger Susanne Svahn.
Hur kontrolleras det att utländska patienter inte köper sig förbi kön?
- Vi kontaktar alltid verksamhetscheferna om en patient hör av sig och frågar om det finns någon möjlighet att patienten kan tas emot. Vi för en ständig dialog.
Alla utländska patienter måste betala i förskott. Mindre än 30 procent av besöken betalas genom de olika EU-ländernas försäkringskassor.
- Vanligast är att försäkringsbolag eller regeringar betalar. Eller att patienten själv gör det, säger Susanne Svahn.
Hittills har patienter från 108 länder köpt vård i Uppsala. De flesta kommer från de nordiska länderna, och många kommer från Europa. Men patienter från mer avlägsna länder har också behandlats.
- Förra året kom till exempel en man från Elfenbenskusten hit för att genomgå en cancerbehandling. Regeringen i Elfenbenskusten betalade hans nota, säger Mona Gustafsson, sekreterare på Uppsala Care.
Bland de europeiska länderna är grekerna ovanligt flitiga besökare. Många behandlas för cancertumörer.
- Vi har ett bra samarbete och vården har givit bra resultat för dem som varit här. Sedan tipsar de och deras läkare nya patienter, säger Mona Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!