Utlandsstudier lockar inte studenter

Högskolan blir alltmer internationell, men det är svårt att få svenska studenter att läsa utomlands. Bara 0,65 procent (!) av alla svenska högskolestudenter deltog i fjol i Erasmusutbytet. Det är nästan sämst i Europa.

Om vi skulle vi läsa utomlands blir det nog i ett  engelskspråkigt land, säger Therese Boström och Sofie Josefsson.

Om vi skulle vi läsa utomlands blir det nog i ett engelskspråkigt land, säger Therese Boström och Sofie Josefsson.

Foto:

Uppsala2007-10-30 00:01
- Intresset för Erasmus har minskat i hela landet, så det är inget unikt för Uppsala, säger Petter Ljungström, handläggare på universitetets internationella kansli.
- Uppsala universitet har faktiskt hållit ställningarna riktigt bra. Vi är näst bäst i landet efter Lund.
Universitets officiella mål är att minst 800 studenter ska läsa utomlands varje år. Med bortåt 40 000 studenter kan det verka blygsamt. Men hittills har man inte varit i närheten av 800.
- Läsåret 2006/07 deltog 270 studenter i Erasmusutbytet och ungefär lika många i andra utbytesprogram. Det blir knappt 600 utresande studenter på ett helt läsår, så vi har långt kvar till målet, säger Petter Ljungström.

Enligt en färsk undersökning från Högskoleverket skulle dåliga språkkunskaper vara en viktig orsak till det dåliga intresset. Kunskaperna i franska och tyska har minskat kraftigt. I sin senaste årsredovisning konstaterar Uppsala universitet att man inte lyckas fylla erbjudna platser på fransk- och tysktalande universitet.
- Studenter vill resa till engelskspråkiga länder, men till universiteteten i Storbritannien och Irland är söktrycket hårt, säger Petter Ljungström.
Är inte spanska lite mer populärt?
- Många skulle nog vilja åka till Spanien för att lära sig spanska. Men inom Erasmusutbytet erbjuder vi inga språkkurser för nybörjare.

Sen tror Petter Ljungström att Europa inte är lika spännande längre.
- Många har varit ute och tågluffat eller jobbat som au pair innan de började på universitetet och tycker att de "kan" Europa.
Enligt Högskoleverket tycker många svenska utbytesstudenter att upplevelsen är viktigare än kunskap. Petter Ljungström har samma intryck.
- En del lägger ned väldigt mycket tid på att välja kurser de kan räkna i sin examen här i Uppsala. Andra kan välja ett universitet med begränsat kursutbud på engelska eftersom de är mer inriktade på upplevelser.
Att prata med studenter är det viktigaste sättet för Uppsala universitets internationella kansli att göra reklam för Erasmus och andra utbytesprogram. På torsdag, 1 november, ska Petter Ljungström medverka i Uppsala teknolog- och naturvetarkårs arbetsmarknadsdag vid Polacksbacken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om