Uppsala bygger mest i landet. I en serie artiklar berättar UNT om de nya områdena i och omkring stan. Scrolla ner för att läsa fler artiklar i serien.
Fullerö hage ligger ett par kilometer söder om Storvreta inte långt från E4. Här, med den gamla tallskogen tätt inpå knuten, bor cirka 1000 personer i 380 nybyggda hyresrätter, radhus och friliggande villor. Många är barnfamiljer som flytt Uppsala.
– Vi bodde tidigare i lägenhet i stan. Men vi ville kunna leva ett liv där det var lätt att vara småbarnsförälder. I stan måste man göra i ordning matsäck och bege sig till någon park eller lekplats för att komma ut, säger sjuksköterskan Oscar Arnfält som spelar landbandy med barnen på vändplatsen mellan husen.
Fullerö hage började byggas för några år sedan men är inte klart på långa vägar. Högar med sprängsten och halvfärdiga tomter skvallrar om att nya hus snart kommer att växa upp. Fullt utbyggt ska området ha 650 bostäder. Enligt Björn Lundman, projektledare för företaget Urbanica som äger och planerar området, ska 30 nya radhus börja byggas inom kort.
– Det senaste årens nedgång på bostadsmarknaden börjar lätta så vi räknar med att utbygganden tar ny fart. Vi planerar för att en F-6 skola, en förskola och ytterligare 100 lägenheter ska kunna börja byggas 2022. Men området kommer att utvecklas under många år, säger han.
Oscar Arnfält flyttade till Fullerö hage samtidigt som tre andra familjer han känner.
– Vi var ett gäng kompisar som ville bo i hus och samtidigt kunna umgås och hjälpas åt att passa varandras barn. Vi tittade på flera områden och kom fram till att det var möjligt att göra det här, säger han.
Nina Vallnor Fundin som tillhör en av de fyra familjerna har också flera arbetskamrater som flyttat till området.
– Alla tycker det är trevligt. Man känner många och det finns en stor förskola. Dessutom är det nära till naturen, säger hon.
Fredrik Härlin och Åke Sandström, som båda är föräldralediga, gillar att många barnfamiljer bor i området samtidigt som det både finns äldre och yngre. Det skapar en bra gemenskap.
– Jag känner bara till en familj som flyttat härifran, säger Fredrik Härlin.
Åke Sandström tycker det är en nackdel att det inte finns någon skola. Barnen tvingas åka buss till skolan i Storvreta.
– Men det ska bli en låg- och mellanstadie skola inom några år säger, Fredrik Härlin.
Alla har i praktiken bott på en byggarbetsplats i flera år. Nu har de gemensamma gatorna fått asfalt och trottoarer med kantsten. I Solparken, som löper tvärs genom området, jobbar grävmaskinerna för fullt. Den ska snart öppna med lekpark, två sjöar, träd och stora gräsmattor.
– Tråkigt bara att det har tagit så lång tid att få till de allmänna ytorna som betyder så mycket för trivseln. Vi flyttade in i februari 2018. Först nu görs parken klar och de gemensamma vägarna har asfalterats, säger Nina Wallnor Fundin.
Irritationen är också stor över områdets kommunikationer. Flera saknar en busslinje. I dag stannar bussen ute vid väg 290 och dit är det långt att gå. Tung trafik gör dessutom vägen farlig att korsa.
Flera som kör bil tycker att korsningen är rena dödsfällan.
– I rusningstid är det svårt att komma ut på väg 290 för att ta sig till stan. Folk som köar blir desperata. Flera olyckor har inträffat. Det är bara en tidsfråga innan någon mister livet om inget görs, säger Oscar Arnfält.
Några undviker trafikkaoset genom att ta cykeln till jobbet. Det tar bara 40 minuter på cykelvägen in till stan, enkel resa.