Uteserveringarna ökar efter rökförbud
På tre år har antalet restauranger och kaféer med tillstånd för uteservering ökat med 60 procent i Uppsala och Enköping. I Uppsala kommun har fler än hälften av krogarna skaffat sig uteservering. Rökförbudet antas vara orsaken.
— Det har skett en stor ökning de senaste åren och vi tror att det kommer att bli ännu fler som kommer att ansöka om tillstånd för uteservering, även vintertid. Rökförbudet inne på kaféer och restauranger har bidragit till den här utvecklingen, säger Karin Åkerström på Polisens tillståndsenhet i Uppsala.
Hittills i år har 72 ansökningar inkommit, vilket är lika många som under hela 2003. Det kalla vädret i mars och april har gjort att många krögare inte haft anledning att ansöka ännu.
På Uppsala kommuns tillståndsenhet uppger man att det för närvarande finns 140 uteserveringar som har tillstånd att servera alkohol. Och att det är en ökning jämfört med tidigare år råder det ingen större tvekan om. Drygt 60 procent av Uppsalakrogarna har i dag tillstånd för uteservering.
Antalet serveringstillstånd i Uppsala kommun, alltså tillstånd för att servera alkohol, har ökat sedan mitten på 90-talet men har under 2000-talet legat relativt stabilt på mellan 220 och 235. En viss nedgång har skett de senaste åren, men det beror uteslutande på att Knivsta bildade egen kommun 2003 och att serveringstillstånden för Knivstakrogarna inte längre hanteras i Uppsala.
— Vid en första anblick ser det ut som att Uppsala har ganska få restauranger med serveringstillstånd givet stadens storlek. Uppsala ligger långt under rikssnittet när man ser till antalet serveringstimmar per invånare, men då ska man veta att studentnationerna inte är inkluderade i statistiken. Skulle man räkna in nationsverksamheten hamnar Uppsala förmodligen över genomsnittet för riket, säger Anders Edin, statistikansvarig på Folkhälsoinstitutet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!