Uteblivna bidrag ger kylig moské

Islamiska föreningen, som driver Uppsalas moské, nekas fortfarande statligt bidrag. Maktstrider och inre splittring är bakgrunden. Nu har man inte längre råd att ha en egen Imam. Varmvatten och el är avstängt.

Foto:

Uppsala2005-09-16 23:28
Det börjar bli kyligt i Uppsalas moské. Inför fredagsbönen sker som vanligt tvagning, vilket innebär att besökaretvättar sig efter en särskild ritual.
— Vi tvingas nöja oss med kallvatten och har fått stänga av elen. Vi trodde att vi skulle få pengar redan förra hösten, men det har inte löst sig, säger Akmal Hyder, som är engagerad i Islamiska föreningen.
Konflikterna kring moskén har varit flera och komplicerade. Olika grupperingar har skilda uppfattningar om vad som egentligen hänt. Påståenden om fundamentalism har bemötts med motanklagelser om smutskastning.

Långdragen konflikt
För drygt fem år sedan startade en långdragen konflikt om moskén mellan stiftelsen som tidigare drev verksamheten och Islamiska föreningen. Tvisten avgjordes i domstol till Islamiska föreningens fördel. Men även inom föreningen fortsatte maktstrider att orsaka inre splittring.
Under sommaren och hösten 2003 resulterade konflikterna kring moskén i en rad polisanmälningar om olaga hot, skadegörelse med mera. En tidigare styrelseordförande polisanmäldes för att ha knivhotat en annan i styrelsen, men utredningen lades ned i brist på bevis. Kommunens försök att utse en medlare slutade med att medlaren själv polisanmäldes av en grupp i moskén.

Ingen iman
Det är nu nästan fem år sedan moskén fick några statliga bidrag. Tidigare utåtriktad verksamhet med bland annat studiebesök har legat nere. För tillfället har man inte ens en imam. Enligt Akmal Hyder bidrar medlemmar med pengar. Imamer från bland annat Stockholm och Märsta ställer upp för att hålla fredagsbön.
— Det är en tråkig utveckling som drabbar våra medlemmar, säger han.
Enligt Akmal Hyder är konflikterna i dag lösta. Han menar att föreningen är utsatt för en förtalskampanj.
— Det betyder mycket för vissa att kunna säga till släktingar i hemlandet att man har inflytande över en moské. Det ger status. Därför har vissa inte velat acceptera de val som ägt rum och motarbetat oss genom att sprida falska påståenden till bland annat Statens samarbetsnämnd för trosbidrag, säger Akmal Hyder.

Oklarheter
Det är Statens samarbetsnämnd för trosbidrag som delar ut bidragen lokalt. Ett grundkrav för att få bidrag är medlemskap i ett godkänt trossamfund/riksorganisation. Enligt Sven-Erik Andersson vid samarbetsnämnden råder oklarheter kring vilken riksorganisation Uppsalamoskén tillhör.
— Det är främsta skälet till att vi inte godkänt ansökan. Men det finns andra oklarheter också, säger Sven-Erik Andersson, som inte vill gå in detalj på vilken information nämnden fått utifrån om konflikterna vid moskén.
- Det hela är väldigt invecklat.
Islamiska föreningen är sedan en längre tid medlem i Svenska islamiska församlingarna, vilket bekräftas av riksorganisationen. En annan riksorganisation, Sveriges muslimska förbund, hävdar dock samtidigt att Islamiska föreningen tillhör dem, att föreningen inte har begärt utträde på ett korrekt sätt.
— Sveriges muslimska förbund motarbetar oss för att de inte vill förlora inflytande över moskén. När representanter från vår förening försökte besöka deras årsmöte för att begära utträde blev de inte insläppta. Och våra skriftliga krav på utträde har ignorerats, hävdar Akmal Hyder.

"Liten extrem grupp"
Ordföranden i Sveriges muslimska förbund, Mahmoud Aldebe, bekräftar att man inte har accepterat Islamiska föreningens begäran om utträde. Han säger dock att förklaringen är att man helt enkelt inte anser att den grupp som begärt utträde representerar hela föreningen.
- Det handlar om en liten extrem grupp som tagit makten över moskén i Uppsala. Vi kan inte acceptera att de försöker lämna riksorganisationen utan att följa stadgar och demokratiska principer. De talar inte för alla medlemmar. Vi kan inte acceptera ett brev som inte ens är underskrivet av alla i styrelsen, säger Mahmoud Aldebe, som tillbakavisar att organisationen verkat för att förhindra att bidrag betalas ut till Islamiska föreningen.
- Vi har snarast försökt hjälpa till. Vi beklagar verkligen utvecklingen i Uppsalas moské. I fem år har den varit helt förlamad. Det är tragiskt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!