Utebliven kyrklig diskussion om homosexuella

På måndagen inleddes en fyra dagar lång hearing i Kyrkans hus i Uppsala. Ett 30-tal fors­kare och sakkunniga ska under veckan ge sin bild av kärlek, samlevnad och äktenskap. Syftet är att få en bred genomlysning i ämnet. Det ska också ses som en bearbetning av de laddade frågorna som rör kyrkan och homosexuella.

Uppsala2004-09-06 19:47
— Det är viktigt att så många som möjligt känner sig delaktiga i det beslut som kyrkomötet så småningom ska fatta om homosexuella och kyrkan. Och det behöver nödvändigtvis inte handla om rätt eller fel, sade ärkebiskop KG Hammar i sitt inledningsanförande.
Med veckans hearing i Uppsala hoppas kyrkans teologiska kommitté att kyrkomötet ska få ett så brett beslutsunderlag som möjligt när tiden är mogen att fatta beslut i den omdiskuterade frågan om kyrkan och homosexuella.
— Alla åsikter som finns i Svenska kyrkan finns också i kyrkostyrelsen. Vi är 14 biskopar med olika åsikter och erfarenheter. Min uppgift är att hålla ihop processen, inte att driva en egen linje i frågan, sade ärkebiskopen.

Frustration
KG Hammar berättade om den frustration som finns inom kyrkan över samtalsdokumentet Homosexuella i kyrkan som lanserades för en tid sedan. Tanken var att dokumentet skulle leda till diskussioner inom kyrkan, men intresset har inte varit särskilt stort.
Enligt ärkebiskopen har Svenska kyrkan ett ansvarar att fördjupa det ekumeniska samarbetet. En del röster höjs dock för att samarbetet kan försämras om Svenska kyrkan säger ja till att låta homosexuella gifta sig i kyrkan.
— Vad ska vi ha för för­ståelse för två av samma kön som äls­kar varandra? Frågan är vad vi gör av vår människosyn. Om vi säger nej till homosexuell kärlek, hur ska vi då undvika att diskriminera de homosexuella? Vad är alternativet? undrar KG Hammar.

Värjer sig
Ärkebiskopen värjer sig mot dem som anser att svenska kyrkan antagit en populistisk ton, att kyrkan i första hand försöker anpassa sig till samhället i övrigt. Enligt KG Hammar finns det ingenting som säger att just kyrkan ska hitta de former som Gud eftersträvar.
— Det finns inget teologiskt som säger att vi ska diskvalificera frågor som samhället driver. Vår uppgift är pröva en fråga teologiskt.
Holsten Fagerberg , professor i etik och journalisten Per Olof Widell var först ut i veckans hearing. Såväl Fagerberg som Widell stöder en kyrklig akt för partnerskap — dock icke äktenskap. Ingen av dem anser det meningsfullt att riva upp den nuvarande äktenskapslagstiftningen.
— Äktenskapet mellan man och kvinna är en hävdvunnen institution. Om könsneutrala äktenskap införs riskerar vi ytterligare komplikationer med splittringar inom och mellan olika kyrkor, tror Holsten Fagerberg.
Per Olof Widell säger sig se krafter i samhället som vill försvaga kyrkans ställning.
— En kyrklig akt för samkönade par som är juridiskt bindande är oerhört viktigt. Det innebär att vi får en struktur och stabilitet för de homosexuella i samhället.

"Inte den viktigaste uppgiften"
Bo Brander, präst och föreståndare för Laurentiestiftelsen i Lund anser inte att homosexfrågan är kyrkans viktigaste uppgift eftersom den alltid har hört hemma i kyrkans själavård.
— Kyrkans viktigaste uppgift är att hjälpa alla döpta medlemmar som breder ett jämn­tjockt lager av grått välfärdsfett över tillvaron att identifiera sin djupaste hunger och att upptäcka att den stillas av det Jesus har att ge, säger Bo Brander och fortsätter:
— Kyrkan kan inte välsigna samköande par om inte Gud välsignar. När kyrkan utför en välsignelseakt är det därför att den i stöd av världskristenheten och kyrkans tradition och med bibeln som utgångspunkt tror att Gud välsignar. En välsignelseakt som saknar det stödet är en tom och trotsig ceremoni. Det blir att vinka och öns­ka lycka till, men Guds välsignelse uteblir.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!