Utdragen strejk sinkar byggen

De vill ha kortare arbetstid, och högre lön för lärlingar. För det har rörmokare och plåtslagare runt om i landet strejkat i över en månad. På flera stora byggen börjar strejken försena projekten.

Per Eriksson, strejkvakt Byggnads, på Psykiatrins hus.

Per Eriksson, strejkvakt Byggnads, på Psykiatrins hus.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-05-24 12:01

Stegar, hörselskydd och omonterade toaletter. På bygget av Psykiatrins hus vid Akademiska sjukhuset står allt som VVS-teknikerna lämnade det för en dryg månad sedan. Pär Eriksson har tagit på sig strejkvästen och visar runt på det stora bygget.
– Vi låg bra till när strejken började så de andra hantverkarna har kunnat fortsätta. Men nu är det snart dags att börja igen, säger han.

Det är andra gången han är med om en strejk. Den förra var 1994.
– Det är bra saker vi strejkar för. Speciellt lärlingslönerna – de unga måste ha råd att kunna flytta hemifrån.

Än så länge har strejken där sex VVS-tekniker från Bravida lagt ned arbetet inte påverkat tidsplanen för Psykiatrins hus så mycket. Men på andra stora byggen i Uppsala och Uppland har effekterna blivit större. En bit bort håller Skandionkliniken på att byggas, ett annat projekt som kostar runt miljarden.
– Strejken påverkar oss ganska rejält. Vi har ett par rörmokare som inte har jobbat sedan 25 april, och för varje dag är det mindre och mindre som vi kan göra, säger Johan Wiberg, projektchef NCC.

Som det ser ut nu ligger bygget efter en månad. Att arbeta in den tiden för att undvika att skjuta på inflyttningen kan komma att kosta stora pengar, enligt Johan Wiberg.
– Det är sjusiffriga belopp.

Byggnads kräver en utökning av den förkortade arbetstiden, från 33 timmar per år i dag till 40 timmar. Man vill också att lärlingslönen ska beräknas på den faktiska lön de anställda får ut, inte på grundlönen.
Konflikten berör medlemmar som arbetar med VVS, ventilation och plåtslageri. I hela landet handlar det om 25 000 personer. Sedan 25 april har strejken utökats i etapper, och om ingen lösning nås går ytterligare medlemmar ut i strejk på torsdagen. Sammanlagt handlar det om 4 500 personer i 130 företag i hela landet.

Ett annat stort bygge i Uppland som påverkas är Clarion Hotel på Arlanda. Där har sju rörmokare varit uttagna i strejk sedan 14 maj.
– Vi kommer efter i vår tidsplan, och kommer att få forcera sedan. Men än så länge har vi inte behövt skicka hem folk i andra yrkesgrupper, säger platschef Tomas Ljung på NCC.

När det gäller Fyrishov och Gottsunda centrum har strejken inte påverkat tidsplanerna än, enligt de ansvariga.
– Men fortsätter strejken får vi ett elände, säger Conny Niklasson, fastighetschef på Fyrishov.

Fakta

Konflikten har utökats flera gånger. Strejken inleddes 25 april. Den har sedan utökats i omgångar 11, 16 och 22 maj.

Onsdag 23 maj inleddes en lockout på 83 företag och 900 anställda. Torsdag 24 maj har ytterligare 300 anställda varslats om strejk.

Sammanlagt har 4 500 personer tagits ut i konflikt.

Parterna i konflikten är fackförbundet Byggnads och arbetsgivarparterna Plåtslageriernas riksförbund samt VVS företagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!