Utbyten, en chans att utvecklas

Klockan är halv elva på förmiddagen, en tisdag i början av maj. I en flygbuss på väg från Arlanda till Uppsala sitter sex mycket trötta, men glada gymnasieelever. De har precis kommit hem från ett sex dagar långt utbyte i staden Wohlen i Schweiz.

Den klassiska gruppbilden som ska tas på alla utbyten. Sam Wenell, Sara Bergman, Emelie Lusth Björkén, Linda Lekerud, Sophia Södergård, John Sedin och Lovisa Falkman fotograferas av Frédéric Cornaz nedanför ett berg i Engelberg.

Den klassiska gruppbilden som ska tas på alla utbyten. Sam Wenell, Sara Bergman, Emelie Lusth Björkén, Linda Lekerud, Sophia Södergård, John Sedin och Lovisa Falkman fotograferas av Frédéric Cornaz nedanför ett berg i Engelberg.

Foto: Tim Wettstein

Uppsala2009-05-20 07:00
Gruppen består av John Sedin, Linda Lekerud, Sophia Södergård, Sara Bergman, Lovisa Falkman och Sam Wenell som alla går i DK2 (Deutsche Klasse) på Katedralskolan i Uppsala. De har förut varit inblandade i utbyten tillsammans med hela klassen, men den här gången reste de själva.

Anledningen till det är att de valt att göra sitt projektarbete redan nu i tvåan, i samarbete med sex stycken schweiziska elever. Projektet har gått ut på att på olika sätt jämföra Katedralskolan med den schweiziska skolan Kantonschule Wohlen, bland annat genom att titta på idrottsundervisningen och skolornas administration. Svenskarna ska sedan som redovisning hålla föredrag för ett par klasser på Katedralskolan.
- En av våra tysklärare berättade att den här möjligheten fanns, och vi tog vara på den, förklarar Sam Wenell. Det kommer att vara skönt att ha projektarbetet gjort när vi går i trean eftersom det ändå är så mycket att göra då, och så är det självklart roligt med ett extra utbyte.
De andra håller med, då utlandsutbyten erbjuds ska man helt klart ta chansen.
- Utbyten är ett jättebra sätt att besöka andra länder på, säger Sara Bergman.

Eftersom man bor gratis hemma hos en familj så blir det billigare än om man är på semester, och så får man nya vänner och tvingas verkligen att prata ett annat språk.
- Genom utbyten börjar man se på saker ur nya perspektiv, menar Sophia Södergård. Man får se hur människor i andra länder får saker och ting att fungera, och man gör världen lite mindre.

Vad ska man då tänka på när man åker iväg på utbyte?
Enligt John Sedin är det viktigaste att vara öppenhjärtig och ha överseende. Sara Bergman är av samma åsikt.
- Man ska vara öppen, även om det kan vara lite krångligt att hamna i en annan kultur med andra vanor. Är maten jätteäcklig så får man bita ihop!
Det kan även vara en trevlig gest att ha med sig en liten present. Linda Lekerud, som efter att ha varit inblandad i tre olika utbyten på Katedralskolan och varit på ett utbytesår i Tyskland är lite av en utbytesexpert, vet vad man kan köpa.
- En osthyvel fungerar för det mesta, eftersom det knappt används någon annanstans än i Sverige. Lösgodis brukar också vara populärt!

Alla i gruppen är väldigt nöjda med det här Schweizutbytet. Lovisa Falkman talar sig varm om de trevliga och lättsamma schweizarna, och alla uppskattade aktiviteterna som deras värdar tog med dem på. Bland annat gick de en höghöjdsbana i bergen, och så besökte de en chokladfabrik.
Och schweizarna uppskattade svenskarnas besök. Kaktus, som var med på resan, intervjuade även dem.
- På en skala från ett till tio så är svenskarna helt klart en tia, säger Tim Wettstein, som ingått i svenskarnas samarbetsgrupp.
Uppsala närmar sig och tittar man ut genom bussfönstret anar man konturerna av Domkyrkan och slottet. Johns, Lindas, Sophias, Saras, Lovisas och Sams utbyte är slut för den här gången, men redan i augusti åker de iväg igen. Då är målet Winterthur, en annan schweizisk stad inte allt för långt från Wohlen, där de ska tillbringa en vecka med klassen.
Så jobbar skolorna

Katedralskolan, som har utlandsutbyten med Tyskland, Österrike, Italien, Frankrike, Spanien och Schweiz, är långt ifrån ensamma bland Uppsalas gymnasieskolor att utbyta erfarenheter med skolor i andra länder.

Fyrisskolan har utbyten med Indien, Italien, Thailand och Kina (bland annat undervisar kinesiska lärare på skolan just nu), U

Uvengymnasiet har utbyte med Portugal och Linnéskolan med Frankrike.

På Ekebygymnasiet gör många elever sin APU utomlands, i år har elever varit i Österrike, Schweiz och på Teneriffa.

På Uppsala fria Waldorfgymnasium har man utbyten med waldorfgymnasier i Ungern och Finland, men man har även gjort besök i andra länder.

Bolandsgymnasiet har utbyten med Italien, Polen och Kina och på GUC finns olika utbyten med andra europeiska länder inom både Europainriktningen och turisminriktningen.

Lundellska skolan har i år haft utbyte med Lettland, England, Ukraina och Nederländerna.

Rosendalsgymnasiets internationella program har i sin tur utbyten med tredje världen under en årlig fältkurs.

Flera andra skolor har eller är på gång att starta utbyten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om