Utbyte med företag ny form av prao

På scenen i Gränby köpcentrum avlöser högstadieelevernas presentationer varandra. Eleverna är en del av ett nytt praoprojekt där det är meningen att de ska få starkare koppling till arbetslivets verklighet. Denna typ av prao är ny i Uppsala.

Souyoung Ahn, Dilini Congreve, Rahma Yacin och Supriya Vasudevan gjorde sin prao på Nordafrikanska institutet.

Souyoung Ahn, Dilini Congreve, Rahma Yacin och Supriya Vasudevan gjorde sin prao på Nordafrikanska institutet.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-10-17 17:39
Eleverna har gjort projektarbeten för olika företag som bland annat resulterat i filmer, annonser och datorpresentationer som visades upp i Gränby centrum på en mässa med montrar och muntliga scenframträdanden. Denna form av prao kallas Framtidspiloterna och idén kommer ursprungligen från Falun. Gränbyskolan och Kvarngärdesskolan är först ut i Uppsala att testa detta.

Fyra av tjejerna som står på scenen heter Soyoung Ahn, Dilini Congreve, Supriya Vasudevan och Rahma Yacin och de går på Kvarngärdesskolan. Sin praoperiod tillbringade de tillsammans på Nordiska Afrikainstitutet.
- Vi visste inget om Afrika och ville lära oss, det var därför vi önskade att få vara där. Vi kommer hålla kontakten med institutet och vi vill gärna jobba med sådana frågor som de gör. Den här praktiken var mycket bättre än den vanliga formen som vi hade i åttan. Det var bra att jobba tillsammans även fast arbetsplatsen kanske inte såg direkt vad man presenterade person för person, säger tjejerna.

Under praoperioden fick de bland annat se hur det går till att göra research och hela projektet utmynnade i en film. Representanterna från institutet är väldigt nöjda och vill hålla kontakten med tjejerna. De är positiva till den här formen av studieprojekt och hoppas att även andra skolor kommer att ta efter.
Även rekorn på Gränbyskolan verkar nöjd.
- Det här är första året vi gör det här men jag hoppas att det blir en fortsättning nästa år. Tanken är att eleverna ska få ett skarpt projekt och en klar uppgift från företagen. Det ska vara ett ömsesidigt utbyte mellan företaget och eleverna och det verkar ha fungerat väldigt bra, säger Leif Eriksson, rektor på Gränbyskolan.

Men alla är inte lika nöjda med den nya formen av praktik. Några elever tyckte bättre om den gamla typen av prao och tycker att det var bättre när man fick välja företag helt själv.
- En kombination av de två formerna skulle kanske vara kul, att få välja företag och sedan göra en sådan här presentation, säger Rebecca Kamali.
FAKTA

Under två veckor har en niondeklass från Gränbyskolan och 8-9:or från Kvarngärdesskolan haft prao.
I grupper om fyra blev de tilldelade ett företag utifrån vad de önskat själva.
Första dagen på praoveckan så fick de lära sig om presentationsteknik, marknadsföring och att prata inför stora grupper.
Sedan har de gjort projektarbeten för de olika företagen som bland annat resulterat i annonser, filmer och datorpresentationer.
Under fredagen så höll eleverna muntliga presentationer och visade upp det de gjort i montrar i Gränby centrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om