Enligt länsstyrelsen krävs miljarder för att nå uppsatta mål.
För ett par år sedan gjordes en förstudie av hur tillgången till bredband såg ut i länet. Av den framkom att det fanns ”omfattande brister”, framför allt på landsbygden. 43 procent av de boende på landsbygden, och 46 procent av landsbygdens företagare, hade dålig tillgång till adsl-tjänster, det vill säga bredband via telefonjacket. Två år senare har nästan inget hänt.
– Den bild som finns i rapporten stämmer i allt väsentligt fortfarande. Det har endast gjorts smärre utbyggnader, säger Peter Dahlström, projektledare på länsstyrelsen.
Regeringen har en bredbandsstrategi, med övergripande mål att Sverige ska ha bredband ”i världsklass”. Det innebär att 90 procent av alla hushåll och företag år 2020 bör ha tillgång till bredband om minst 100 Megabit per sekund. För att nå dit krävs att fibernät dras fram till husen.
Men i dag saknas fiberanslutning för närmare 90 procent av hushållen. Frågan är om regeringens mål är realistiskt.
– Det är en kostnadsfråga. Det är fullt realistiskt men kommer att kosta en hel del pengar, säger Peter Dahlström.
På landsbygden räcker inte marknadskrafterna till för att finansiera en bredbandsutbyggnad. Länsstyrelsen, som fördelar statliga medel, har som riktlinje att landsbygden bör få statligt stöd. Mellan åren 2001 och 2007 hade länsstyrelsen 120 statliga miljoner att fördela på bredbandsutbyggnaden. Det gav en investering på drygt det dubbla, sedan kommuner och operatörer lagt sin del. Nu förfogar länsstyrelsen över omkring 10 miljoner kronor.
– Det är tyvärr väldigt små pengar, som inte räcker till några större utbyggnader. Jag håller på att kriga för att få mer pengar. Vi slipar knivarna och försöker påverka inför nästa års budget, säger Peter Dahlström.
Peter Dahlström, som också deltar i ett nationellt projekt, uppskattar att det kommer att krävas offentliga medel om tre till fyra miljarder, för att hälften av Sveriges landsbygdsbefolkning ska ha god täckning år 2016. Nu i maj väntas regeringen få en skrivelse från länen som tar upp behovet av avsevärt större resurser än dagens.
Är det rimligt att alla ska ha tillgång till bredband?
– Är det rimligt att den en och en kvarts miljon människor som bor på landsbygden ska ha sämre tillgång till bredband än de som bor i tätorter? Jag tycker inte det. Jag tror att 95 procent av befolkningen skulle kunna ha det.