Utbildningsföretag begärt i konkurs

Kronofogdemyndigheten i Uppsala har begärt att Peder Björk, som driver gymnasieskolan Doctrina försätts i personlig konkurs. Ansökan gäller också två av hans utbildningsföretag, dock inte det handelsbolag som har tillståndet för friskolan.

Peder Björk.

Peder Björk.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-07-11 00:01
- Jag bestrider konkursansökan. Och det är inga problem för eleverna på Doctrina, säger Peder Björk till Upsala Nya Tidning.

På måndagen kom tre ansökningar om konkurs in till Uppsala tingsrätt, som alla berör Peder Björk, skolchef och ägare till Doctrina.
Enligt kronofogdemyndigheten har Doctrina Projekt & Entreprenad AB obetalda skulder för skatter och avgifter på 48 000 kronor, Doctrina Adultus AB motsvarande skulder på 35 000 kronor - och Peder Björk personliga skulder på 212 000 kronor.
Peder Björk är VD i båda bolagen. De saknar enligt kronofogdemyndighetsn utredning tillgångar som kan utmätas - och det samma gäller honom personligen.

Peder Björk har uppdrag som styrelseordförande i ytterligare ett aktiebolag, Björkbolagen i Sverige AB. Och han är en av bolagsmännen i det handelsbolag, Betula Doctrina HB, som har tillståndet för att driva friskolan.
Doctrinagymnasiet startade hösten 2006 i Ekeby bruk, granne med bland annat den kommunala Ekebygymnasiet.

UNT har tidigare uppmärksammat Doctrinagymnasiets försök att värva elever från gymnasieutbildningar som Uppsala kommun driver, främst på Fyrisskolan.
I maj begärde Uppsala kommuns uppdragskontor att Skolverket skulle göra en tillsyn över Doctrinagymnasiet. Den skulle klarlägga Doctrinas ekonomiska förutsättningar att klara av sina utbildnings-åtaganden.
Enligt Doctrinagymnasiets hemsida har man ett 80-tal elever inom el och energi. Skolchefen Peder Björk uppger att antalet nu är uppe i 110.

Han säger att han kommer att avvisa statens konkurs-yrkande:
- Kronofogdens agerande leder ingenstans. Jag tycker det finns alla möjligheter för att det här ska gå bra. Bolagens skuldbelopp är inte stora. När det gäller Doctrina Adultus så hade vi förhoppningar på ett ramavtal vi har med länsarbetsnämnden. Det skulle vara värt tio miljoner egentligen. Vi skulle hjälpa till att utbilda för byggbranschen. Men det blev ju tvärstopp för länsarbetsnämndens köp av utbildningar och inga avrop, säger Peder Björk till UNT.

Och när det gäller dina personliga skulder på drygt 200 000?
- Det handlar om underhåll och jag har klarat ut det där med försäkringskassan, skulderna växer inte. Jag tror myndigheterna är sura för att jag inte tagit ut någon lön ur mina företag, så de har inte kunnat ta några pengar vägen. Men också det här går att reda ut.

Vad finns för eleverna som räknar med att gå på Doctrinagymnasiet i höst?
- Inga problem, svarar Peder Björk. Vi har som sagt 110 elever och 70 räcker för att det ska fungera ekonomiskt. Vi har också förhandlat fram ett mer förmånligt hyresavtal med fastighetsägaren på Ekeby.
Handelsbolaget Betula är det Doctrina-bolag som har det formella tillståndet för friskolan - och är inte begärt i konkurs.

Efter den skrivelse som kom från Uppsala kommun i maj har Skolverket begärt svar från Doctrinagymnasiet. Efter vad som framgår av skolverkets akt har inget svar inkommit - och nu har man kommit med ett föreläggande som ger Doctrina fram till den 21 juli på sig att svara.
- Det känner jag inte till, säger Peder Björk.
- Men är det så - ja då får vi förse dem med svar.
Doctrina har planer på att starta gymnasieutbildningar i flera andra städer: bland annat Gävle, Norrköping och Jönköping. Men efter negativa besked från Skolverket har man på flera orter skjutit på planerna till hösten 2008. I några fall är ärendena överklagade till länsrätten, i andra uppger Doctrina att man tänker komma in med en ny ansökan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!