Utbildningscentrum vill växa

Sedan Stenhagens bildnings- och kulturcentrum invigdes i augusti förra året har lokalerna varit uthyrda runt hälften av tiden. Men med hjälp av en tillfixad musikstudio och ett antal nya verksam­heter ska målet på 80 procent uppnås.

Gudrun Rova tycker inte att att Stenhagens utbildningcentrum är för stort.

Gudrun Rova tycker inte att att Stenhagens utbildningcentrum är för stort.

Foto: Gustav Landmark

Uppsala2009-04-10 14:05
Gunnar Berggren är verksamhetschef för centrumet. Han säger att det är för tidigt att kalla det för succé, men att det är på rätt väg.
- Vi har haft lite problem med byggnaderna så arbetet har fått lite fel fokus ­ibland. Men allt tar tid med en helt ny verksamhet och utvecklingen är på gång med många projekt fram­över, säger han.

Närmast handlar
det om Stenhagendagen 16 maj, som ska bli som en blandning av allt det bildnings- och kulturcentrumet har att erbjuda, koncentrerat på en dag. Även andra föreningar, som till exempel den lokala odlarföreningen, kommer och visar upp sig. Senare på kvällen arrangeras Uppsala music jam.
När centrumet började byggas riktade den borgerliga alliansen kritik mot storleken och tyckte att det var överdimensionerat. Inflyttade tornedalingen Gudrun Rova, som är ute och promenerar utanför, håller inte med.
- Det brukar väl vara så att oppositionen kritiserar beslut, men jag tycker inte att det är för stort. Det finns ju plats, säger hon.

Trots att de
i dag hyr ut ungefär lika stor del av tiden som vid starten, drygt hälften, håller Gunnar Berggren inte heller med. Han räknar med att målet på 80 procent på kvällar och helger ska vara uppnått vid nästa halvårsskifte.
- Med den hastighet det går nu och med vår nya musikstudio med inspelningsmöjligheter ökar intresset och jag tror absolut att det går.
I musikstudion har musik­läraren Patrik Lindqvist just avslutat en lektion. Han fick nog efter tio års turnerande med sitt band Good Timers och hittade glöden igen i Stenhagen. Han är anställd av skolan men medger att han är där en del på fritiden också.

- Den här nya studion är jättekul. Här kan man göra musik hela vägen från grunden till att få ut en cd.
Enligt Patrik Lindqvist ska de unga kunna känna att det satsas tillräckligt för att de ska kunna göra något bra, men den attityden måste vara ömsesidig. Han låter detta symboliseras av en mikrofon.
- Den här micken till ­exempel, den kostar fyratusen spänn och det är okej. Men pajar den så finns ingen mick.
Han plockar fram ett hiphopstycke på datorn i mixer­rummet, gjort av 14-årige Alamin Hossain. Alamin dyker strax upp tillsammans med kompisen Nehemiah, följd av ytterligare två.
De brukar sitta här både på skoltid och på fritiden och göra hiphop, som faktiskt inte låter så dum alls.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om