Utbildas att rycka in vid kris

Länsstyrelsen behöver 150 frivilliga personer till regionala resursgrupper som kan rycka in vid allvarliga händelser och kriser. I dag finns ett femtiotal utbildade personer och förhoppningen är att insatsorganisationen ska vara intakt 2012.

Erik Berglund och Gunilla Mohlin testar sin nya utrustning som de i går kvitterade ut efter genomförd kurs i krishanering.

Erik Berglund och Gunilla Mohlin testar sin nya utrustning som de i går kvitterade ut efter genomförd kurs i krishanering.

Foto: Erik Leijonhufvud

Uppsala2007-11-19 20:58
Ett steg för att bli det togs i går när ett tiotal frivilliga fick sina examensbevis och utrustning. Under hösten har en grupp drillats av kursledaren Gustaf Rudholm från Uppsala civilförsvarsförening i allt från brandkunskap och hjärt- och lungräddning till hur länsstyrelsens ledningscentral och hur man möter en människa i kris.

I Kanikenhuset i centrala Uppsala håller de nybakade resurspersonerna som bäst på att kolla innehållet i blå väskor. Första förband, kompress, kåsa, savett, plåster, en tång med inbyggd ficklampa, visselpipa, radio och andningsduk - alla möjliga bra-ha-grejer, som Gustaf Rudholm uttrycker det.
Erik Berglund är en av dem som har gått kursen under hösten. Han såg en annons på Civilförsvarets hemsida och blev nyfiken.
- Jag gillar verksamheten, säger Erik Berglund som gjorde lumpen som brandman.

Mest fascinerande för honom under utbildningen var studiebesöket på länsstyrelsen, eller rättare sagt länsstyrelsens ledningscentral.
- Hade ingen aning om att det fanns en sådan under myndigheten, säger Erik Berglund innan han testar de gula västarna som delats ut och som ska vara på under en krisaktion.
Bredvid sitter Gunilla Mohlin, hon har gått utbildningen för att lära sig lite mer om hur man hjälper till:
- Alltid bra att kunna hjälpa någon annan, säger hon.
Länsstyrelsen spindel i nätet vid krisberedskap

Länsstyrelsen är den högsta totalförsvarsmyndigheten i ett län. Den svarar för den statliga förvaltningen i länet. Länsstyrelsen har ansvaret för beredskapen för att hantera kärnenergiolyckor. Andra uppgifter som kopplas till kris och krisberedskap som myndigheten har är att: bygga och underhålla nätverk, göra riskanalyser, informera, utföra krishanteringsförberedelser, stödja kommunal krishantering och att följa upp beredskapsförberedelser.
Länsstyrelsens ansvar regleras bland annat i lagen om skydd mot olyckor.

Källa: Länsstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!