Utanförskapet är störst i norduppland

Nordupplandskommunerna Tierp, Älvkarleby och Heby toppar länslistan som redovisar andelen invånare som huvudsakligen lever på bidrag. Sedan 1993 har den här gruppen, som brukar benämnas marginaliserade, ökat med 126 procent i Tierps kommun.

Uppsala2008-08-03 12:58
Nyligen utkom Swedbank med en analysrapport som belyser den privatekonomiska situationen för landets befolkning. Bland annat visar rapporten att andelen människor som huvudsakligen lever på bidrag, en grupp som på senare år börjat benämnas marginaliserade, bara fortsätter att öka.

Marginaliserad anses den vara som under tre år i rad fått bidrag som uppgår till minst 80 procent av den disponibla inkomsten, bidrag som räknas in här är arbetsmarknadsstöd, sjukpenning, förtidspension, bostads- och socialbidrag.
I ett längre perspektiv är ökningen för hela landet 60 procent mellan åren 1993 och 2006, för Uppsala kommun ligger motsvarande siffra på 68 procent.
Statistiken visar också att nordupplandskommunerna Tierp, Älvkarleby och Heby toppar motsvarande lista för Uppsala län. I Tierp uppgår gruppen marginaliserade till 7,7 procent av invånarna mellan 22 och 64 år, i Älvkarleby är andelen 7,6 procent medan motsvarande siffra för Heby kommun är 6,5 procent. För Tierps del har andelen marginaliserade alltså mer än fördubblats sedan 1993.

Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank, är förvånad över den stora ökningen av den marginaliserade gruppen för landet i stort.
- Jag hade kanske trott att den här gruppen i stället skulle börja minska med tanke på att vi har haft så pass bra ekonomisk tillväxt i Sverige under många år. Det talas dessutom mycket om att försöka minska utanförskapet i samhället, säger hon i en kommentar till analysrapporten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!