Utan inkomst efter Slottsuppsägning

Martin har 200 kronor kvar att leva på till den 16 maj. Sedan han sades upp från Slotts fabrik i april förra året har han inte haft någon inkomst, trots att a-kassan lovade honom ersättning så fort han började stämpla. Nu känner han sig lurad.

Uppsala2009-02-11 06:00
Den 31 mars förra året lämnade Martin Slotts senapsfabrik i Uppsala för sista gången efter 23 år som lagerarbetare. Förutom den prestationsbaserade bonusen på 115 500 kronor var, som han och kollegerna arbetat ihop, fick de välja mellan ett avgångsvederlag och en pensionsförsäkring.
Informationen från ledningen, Svenska Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) och Livs a-kassa var tydlig: de som valde pensionsförsäkringen skulle kunna skriva in sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen och också ha rätt till a-kassa från den första dagen som arbetslösa. Martin och flera av hans kolleger valde därför pensionsförsäkringen som innebar att de fick tillgång till pengarna vid 65 års ålder.
- Jag tyckte att det verkade bra eftersom jag kunde börja söka jobb och stämpla när jag ville då. Dessutom kändes det som en investering i framtiden att satsa på en pensionsförsäkring, säger Martin.

Den första tiden efter fabriksnedläggningen försörjde han sig på den bonus alla arbetare fått när de slutade, 115 500 kronor innan skatt. Bonusen grundades på en stor order som skulle produceras på kort tid. Klarade arbetarna att leverera den, fick de bonusen som en extra lön.
Men efter sommaren började Martins pengar ta slut och han skrev in sig på arbetsförmedlingen den 1 september förra året. Han ansökte samtidigt om a-kassa, men fick avslag. Anledningen var att pensionsförsäkringen räknades som ett avgångsvederlag.
- Men det är fel. Det står klart och tydligt i mitt arbetsgivar­intyg att jag inte ingått något avtal om avgångsvederlag. Jag har ju inte tillgång till pengarna förrän jag fyller 65 år. Dessutom var informationen tydlig från ledningen och fackförbundet när vi slutade, pensionsförsäkringen var inte ett avgångsvederlag. Annars hade jag ju aldrig valt det alternativet, säger han.

Enligt flera arbetare på Slotts som UNT talat med poängterade ledningen för fabriken också att prestationsbonusen på 115 500 kronor inte skulle påverka rätten till a-kassa. Bonusen ingick i lönen.
- Så resonerar inte a-kassan. De räknar både min pensionsförsäkring och bonusen som ett avgångsvederlag, säger Martin.
Unilevers före detta personalchef, Birgitta Linder, intygar också i ett brev till a-kassan att bonusen inte är ett avgångsvederlag.
Sedan september förra året har Martin varit inskriven på arbetsförmedlingen. Han söker aktivt arbete inom industrin, men har ännu inte lyckats så ett jobb. Hans oro för sin ekonomiska situation tar ofta överhanden.
- Han är deprimerad. Ofta är han apatisk och det är omöjligt att få kontakt med honom. Han vill inte äta och vet inte hur han ska klara framtiden, säger Martins bror som regelbundet lånar ut pengar för att betala Martins mat och hyra.

- Jag vet inte vad jag ska ta mig till, jag känner mig lurad. Pengarna i pensionsförsäkringen är fast där och jag får inga pengar från a-kassan förrän i mitten av maj, säger Martin.
Martin har nu överklagat a-kassans beslut.

Fotnot: Martin heter egentligen något annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!