Urbana utmaningar

Gör armhävningar i trapporna och plankan mot en mur - låt träningen inspireras av parkour. Använd hela staden som ditt utegym!

STOCKHOLM  20120611
Övning 1, Mathias Kopp visar parkourinspirerad träning. 
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

STOCKHOLM 20120611 Övning 1, Mathias Kopp visar parkourinspirerad träning. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Uppsala2012-07-09 10:00

Det finns ingen anledning att betala dyra pengar för att gå till gymmet - i alla fall inte under sommarhalvåret. Mathias Kopp, gyminstruktör på Friskis och svettis Stockholm och parkourutövare på fritiden, visar några enkla övningar för nybörjaren där stadsmiljön fungerar som redskap.
- Är man intresserad av att börja med parkour är de här övningarna en bra ingång, säger han.

För Mathias Kopp är det friheten som gör parkourträningen speciell.
- Jag gillar idén med att man utnyttjar sin omgivning, det gör träningen inspirerande och allsidig.

Hans främsta tips till nybörjare är att vara lite försiktig och ta det lugnt. En övning kan se enkel ut men tar flera månader att lära sig. Övningarna nedan är inspirerade av parkour men funkar som vanliga styrkeövningar. Mathias Kopps förslag är att göra varje övning i två set om femton repetitioner, och utöka till tre set efterhand.

1. Trapphopp
Stå med fötterna axelbrett nedanför en trappa. Ta sats och hoppa jämfota uppför ett, två eller flera trappsteg i taget. Hoppa färre steg åt gången men i ett högre tempo om du vill ha en pulshöjare, ta fler steg i taget med ett mer kontrollerat hopp för att träna balansen. Tänk på att svikta ordentligt i höfter och knän och att använda tårna för en mjuk rörelse. Pendla med armarna för att få fart. Tränar balansen och spänsten i benen.


2. Dynamisk planka

Gör plankan mot en kloss, trottoarkant eller hörnet på en låg mur. För extra balansträning, håll händerna tätt ihop. Stå med fötterna brett isär, dra upp ett knä i taget snett in mot bröstet. Tänk på att inte hänga ner med buken - håll in magen och spänn bålen. Tränar de sneda bålmusklerna och balansen.


3. Enbent knäböj

Stå på en fot, lägg den andra på en mur bakom dig. Ta stöd mot något med handen om det behövs. Böj det bakre knät mot marken, så nära du kommer utan att det känns obehagligt, gå upp igen. Försök att förflytta tyngden bakåt genom att aktivera bålen och höften, luta dig lite bakåt och experimentera med hur du håller armarna; rakt framåt för att fördela vikten bättre, uppsträckta eller längs sidorna för att öva balansen. Tränar framsida och baksida lår.


4. Armhävningar

Sätt tårna mot andra trappsteget i en trappa och händerna axelbrett på marken. Gör armhävningar med kroppen rak, svanka inte! Ju högre du placerar fötterna desto mer tränar du axlarna. Gör armhävningarna på knä om du känner dig osäker. Tränar armar, axlar och bålmuskler.


5. Tricepspress

Stå med ryggen mot en låg mur och lägg händerna på, håll kroppen rak med hälarna i marken. Se till att armbågarna pekar bakåt och inte ut åt sidorna. Sänk dig ned tills armarna har 90 graders vinkel. Pressa upp dig igen. Sätter du hela foten i marken blir övningen lättare. Tränar triceps.

Parkour

En metod för att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom alla sorters miljöer. Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar. Utövaren använder den egna kroppen som verktyg.
Började utövas på 1980-talet i en förort till Paris. Parkour har inspirerats av flera olika träningsformer och filosofier, rötterna finns i den militära stridshinderbana som användes under Vietnamkriget.
Träningsformen är helt fri från graderingar, uttagningar, rivalitet, mästerskap eller tävlingar.
Sök på parkour på youtube.com för inspiration.

Källor: wikipedia.se, parkouracademy.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om