Uråldriga handskrifter blir virtuella verk

Läs Eddan på nätet. Eller varför inte kolla in vad munkarna vid Vadstena kloster hade för sig på 1300-talet? Från och med i dag är det möjligt. Gamla, sköra handskriftsamlingar görs nu tillgängliga för allmänheten och kan bläddras virtuellt, på internet.

Mikael Karlsson, chef för Touch & Turn och Viveca Halldin Nirberg på Uppsala universitetsbibliotek visar tekniken.

Mikael Karlsson, chef för Touch & Turn och Viveca Halldin Nirberg på Uppsala universitetsbibliotek visar tekniken.

Foto: Scanpix

Uppsala2004-04-22 00:00
- Det virtuella biblioteket är här för att stanna.
Det tror Viveca Halldin Norberg, 1:e bibliotekarie och chef för Handskrifts- och musikavdelningen vid Uppsala universitetsbibliotek.
Hon var med när det virtuella biblioteket pressvisades inför premiären.
Från och med i dag kan man alltså bläddra i gamla handskrifter från 1300-talet på internet. Klicka in dig på www.touchandturn.com, ladda ner gratis verktyg för att sedan läsa i de böcker som finns utlagda.
Att bläddra utan att vidröra originalen gör kulturskatterna tillgängliga för såväl forskare som intresserad allmänhet.
— Oanade möjligheter öppnar sig. Vi kan i princip lägga ut obegränsade mängder av material, men det handlar förstås om resurser, säger Viveca Halldin Norberg.

Uppsala med från start
Tekniken görs möjlig tack vare ett samarbete mellan flera universitetsbibliotek i Europa och teknikföretaget Touch and turn.
Under ett år har EU finansierat ett projekt kallat Mediation af rare books over the internet.
Det är inte bara Carolinabiblioteket i Uppsala som är med i EU-projektet. Nationalbiblioteket i Rom, universitetsbiblioteket i Graz och Landesbibliothek i Berlin och universitetsbiblioteket på Kreta finns också representerade.
Förutom Uppsala Eddan bidrar Carolina Rediviva till en början med Vadstenadiariet, Fredrika Bremers skissbok och Magnus Erikssons landslag.
Uppsala har varit engagerad i projektet från allra första början och alla digitala böcker är producerade vid universitetsbibliotekets egen reproavdelning.

Kommer att kosta
Under året räknar man med att lägga ut ett 50-tal böcker, viktiga för Sveriges historia.
I början är tjänsten gratis för användarna, men blir så småningom kommersiell och kan betalas med kort. För 20 kronor kan du ladda hem en del av Eddan, för upp till 150 kronor kan du lägga hela skriftsamlingen i din egen dator. Vill man ha alltihop på CD-rom, kan det också beställas via postförskott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om