Kan du berättelserna bakom broarna över Fyrisån?

En bro låg 23 år i förråd, en annan var ett fuskbygge och rasade ihop vid invigningen. "Nästan varje bro i Uppsala har en intressant historia", säger guiden Anders Allard.

Västgötaspången 1940. Det var en av århundradets kallaste vintrar och isen på Fyrisån blev rejält tjock.

Västgötaspången 1940. Det var en av århundradets kallaste vintrar och isen på Fyrisån blev rejält tjock.

Foto: Frisks foto, Uppsala stadsarkiv

Uppsala2024-04-27 06:30

Det senaste tillskottet bland Uppsalas broar är Tullgarnsbron strax söder om Studenternas IP. Spaden sattes i åkanten för drygt två år sedan och nu är bron redo att ta emot trafiken. Tullgarnsbron är så ny att den till skillnad från många äldre broar i Uppsala ännu inte omges av några skrönor.

undefined
Tullgarnsbron är Uppsalas yngsta bro. Ungefär 500 personer har på olika sätt arbetat med bron.

Guiden Anders Allard, som ibland ordnar brovandringar i stan, har fascinerats av de berättelser som kopplas till flera av broarna.

– Nästan varje bro i Uppsala har en intressant historia, säger han.

Ett exempel Anders Allard lyfter fram är Västgötaspången vid Västgöta nation som förbinder Bredgränd och Slottsgränd. Brons tillkomst sägs ha rötter i den hungersnöd som rådde i Uppsala år 1862.

undefined
Västgötaspången 1940. Det var en av århundradets kallaste vintrar och isen på Fyrisån blev rejält tjock.

– Det gick rykten om att en handelsman Grönbeck hade köpt upp säd för att tillverka brännvin vilket gjorde folk så arga att det blev upplopp, berättar han.

Landshövdingen Robert von Kraemer påstås ha räddat Carl Eric Grönbeck undan den uppretade folkmassan. Efteråt ska landshövdingen ha påpekat att det behövdes en bro vid hans egen bostad, på den plats där Västgötaspången ligger idag. Dittills brukade folk ta sig över ån med roddbåt på platsen.

undefined
Västgötaspången byggdes 1862 och renoverades 2008. Först hette den Malins brygga men döptes till Västgötaspången 1944. Så här ser spången ut idag.

– Det hela slutade med att Grönbeck donerade 4 000 kronor till brobygget som då kunde bli av, säger Anders Allard.

Brons ursprungliga namn var Malins brygga, uppkallad efter Carl Eric Grönbecks dotter. Så kallades bron fram till 1944 då den döptes om till Västgötaspången.

undefined
Nybron 1947. Dombron och Haglunds bro var avstängda för reparation vilket förklarar folkvimlet.

En annan av Uppsalas mer anrika broar är Nybron mellan Drottninggatan och Stora torget. Enligt boken Uppsalas broar av Rolf Åkerman byggdes Nybron i mitten av 1600-talet. Den var i trä och tros ha fått sitt namn helt enkelt för att den var ny när den uppfördes. För att brobygget skulle kunna komma till stånd blev stadens borgare ålagda att skaffa fram pålar och annat material. 

undefined
Nybron 1962.

Stora delar av Nybron brann ner 1702 och den har flera gånger ersatts av konstruktioner i såväl trä som sten. Den nuvarande upplagan av Nybron är från 1953.  

En av Uppsalas äldsta broar är Dombron som länkar samman Gamla torget och Fyris torg. Det finns uppgifter om att det låg en träbro på den här platsen redan på 1200–talet.

undefined
Dombron vid en renovering 1947.

1755 byggdes Dombron i form av en stenbro som dock ska ha varit ett fuskbygge och rasat samman vid invigningen. 1760 blev nästa variant av Dombron klar. Den hölls ihop av stålstänger och saknade fogmaterial i skarvarna. 1947 sprutades cement in mellan stenarna för att den skulle klara tyngden från de bilar som släpptes på samma år. 1976 stoppades biltrafiken eftersom den ansågs alltför riskabel.

undefined
Järnbron fotograferad på 1910-talet när den fortfarande var en del av S:t Olofsgatan.

Mellan Linnégatan och S:t Johannesgatan ligger Järnbron som har en lite udda bakgrund. Den byggdes 1846 och var tidigare en del av S:t Olofsgatans sträckning över Fyrisån. Dock upptäcktes skador i bron och 1953 stängdes den för fordonstrafik men fortsatte att användas av gående och cyklister.

undefined
1987 flyttades Järnbron från S:t Olofsgatan hit till Linnégatan/S:t Johannesgatan.

1964 monterades Järnbron ner och ersattes av S:t Olofsgatans nuvarande bro. Men Järnbron kasserades inte utan lades i ett förråd. 1987, efter 23 år i malpåse, sattes Järnbron upp på en ny plats och bildar sedan dess länk mellan Linnégatan och S:t Johannesgatan.

undefined
Islandsbron vid okänd tidpunkt. Namnet kommer från den medeltida stadsdelen Islandet som låg i sydöstra Uppsala.

En gammal bro som kommit i ropet den senaste tiden är Islandsbron nära Stadsträdgården. Orsaken är att kommunen tänker stoppa biltrafiken över Islandsbron. I samband med att Tullgarnsbron öppnas. Då ska tusentals bilar per dygn styras över från Islandsbron till den nya bron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!