"Upsala-Ekeby fanns i nästan alla svenska hem"

Trots att Upsala-Ekeby lades ner för snart ett halvsekel sedan är intresset fortfarande stort.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-08-07 10:47

Barbro Råsbrant kan UE på sina fem fingrar. Hon har jobbat med färg, form och design i hela sitt liv, och är vice ordförande i Upsala-Ekebysällskapet där hon varit engagerad i 25 år.

– Jag är ofta ute och missionerar, säger hon när vi träffas i sällskapets lokaler som är inhysta i delar av de gamla fabrikslokalerna. Här täcks väggarna av turkosskimrande kakel som fångar upp solljuset och skapar en fantastisk känsla av ljus och rymd. Den permanenta utställningen av UE-föremål öppnade 2009 och ägs av Brf Upsala Ekeby Industrihus.

- Vi tyckte att det var skrutt att det inte fanns en permanent Upsala-Ekebyutställning här i stan, säger hon frankt.

Igenkänningsfaktorn bland föremålen i glasskåpen är hög: jag känner bland mycket annat igen en keramikrelief föreställande bröderna Grimms sagofigurer Hans och Greta, precis den som en gång hängde i min barnkammare. Och här finns förstås ekebyelefanter, i benvitt eller grönt, och de klassiska askkopparna prydda med skotska terrierhundar.

Barbro Råsbrant har varit med om många sådana återseenden och flashbacks när folk börjar titta och minnas.

- Ja, den här permanenta utställningen väcker en massa nostalgi, kanske alldeles särskilt hos människor som växte upp på 50- och 60-talen. I nästan alla svenska hem fanns det i mitten av 1900-talet UE-föremål. Det är det vi lever på i dag, igenkännandet, säger hon sakligt.

Och igenkännandet återfinns även på andra sidan Atlanten, i USA. Kanske är det ett minne från världsutställningen i New York 1937 då UE hänförde amerikanarna med sin keramik.

– Det finns otroligt många UE-samlare i USA. En blogg om UE är spridd i 97 länder och har drygt 1,5 miljoner följare: upsala-ekebysamlarna.blogspot.com.

Själv är hon samlare sedan 35 år, inriktad på grön och vit UE-keramik.

– Jag vill ha mina föremål ramme och tycker om att göra stilleben och grupperingar med "vitt och grönt".

2002 visade Uppsala konstmuseum en stor UE-utställning med delar av den samling som donerats till museet när bruket upphörde. Sedan des har många olika temautställningar gjorts. Föreningen Upsala-Ekebysällskapet har arrangerat minnesutställningar över formgivarna Mari Simmulsson och Anna-Lisa Thomson, och har medverkat i ett 20-tal kulturnätter.

Upsala-Ekebysällskapet

Fakta

Upsala-Ekebysällskapet bildades 1992 och har som syfte att tillvarata, dokumentera och sprida kunskap om UE:s verksamhet, produkter och historia genom utställningar. Föredrag, filmer och identifiering av föremål är andra aktiviteter. Hemsidans frågelåda liksom medlemstidningen UE-Bladet är är mycket uppskattade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!