Den 19 augusti 1991 kördes den första turen med Upptåget från Tierp till Uppsala. Då avgick tåget med 15 turer i vardera riktningen. I dag handlar det om 39 turer och tåget går hela vägen till Gävle. Dessutom trafikeras numera även Uppsala-Sala. Samarbetet med SL gör också Upptåget attraktivt för de som vill pendla söderut.
– De senaste tio åren har vi haft 50 miljoner resenärer. Väl värt att fira, tycker Bertil Kinnunen (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden.
I morgon fredag bjuder UL, dagen till ära, de morgontidiga resenärerna på fika (kl 07-09). Fikat dukas upp på de ursprungliga stationerna mellan Uppsala och Tierp.
Framtiden då hur ser den ut?
– Snart är dubbelspåret vid Gamla Uppsala klart och då reser vi snabbare. Tågen blir allt robustare. Från Uppsala söderut mot Stockholm behöver vi ytterligare två spår för att klara resetrycket. En utbyggnad där är oerhört angeläget, säger Bertil Kinnunen.
Han hoppas också på att tåget mellan Uppsala och Enköping ska återuppstå. Det ligger dock inte högst på priolistan, men kan kanske bli verklighet i slutet av 2020-talet.
– Vi har ju länge drivit frågan om Aroslänken, för att återbygga den nedlagda järnvägen mellan städerna. Det är viktigt för att knyta ihop det nationella järnvägsnätet.
– Den hårt trafikerade Stockholms central behöver avlastas. Aroslänken skulle betyda mycket för dem som reser västerut, så slipper de byta i Stockholm, säger han.
Tågkrånglet som besvärade Upptåget tidigt 2000-tal är nu ett minne blott. Då drogs de nya Reginatågen med förseningar på grund av snö och kyla. Numera tål tågen en vinter.
– Ja vår statistik talar sitt tydliga språk, Upptåget har visat större tillförlitlighet än andra tågaktörer. Vi håller oftast tabellen.
Bertil Kinnunen åker själv tåg när han kan.
– Det är avslappnande och man vinner tid. Jag kan ju arbeta på vägen till och från resmålet, säger han.