Sömnbrist kan försvaga effekten av vaccin

Det är viktigt att vara utvilad när du vaccinerar dig. Om du har sovit för lite när du får din vaccinspruta försvagas skyddet mot det virus som vaccinationen ska ge.

Sömnbrist, och särskilt bland män, kan göra att vaccinationer inte får samma verkan. Det visar en ny metastudie med forskare från bland annat Uppsala universitet.

Sömnbrist, och särskilt bland män, kan göra att vaccinationer inte får samma verkan. Det visar en ny metastudie med forskare från bland annat Uppsala universitet.

Foto: Nina Varumo / SvD / SCANPIX

Uppsala2023-03-13 17:00

Den slutsatsen drar forskare vid bland annat Uppsala universitet i en så kallad metaanalys som publiceras i vetenskapstidskriften Current Biology.

– Ett jätteviktigt resultat, inte minst mot bakgrund av att otillräcklig sömn har blivit allt vanligare i vårt 24-timmarssamhälle. Dessbättre är sömnbrist något som de flesta själva ganska lätt kan åtgärda, säger sömnforskaren Christian Benedict, universitetslektor vid Uppsala universitet.

Även om det länge funnits misstankar om att sömnbrist kan försvaga immunförsvarets förmåga att tillverka skyddande antikroppar efter en vaccination har bara sju mindre studier undersökt detta.

– Eftersom resultaten av de enskilda studierna inte varit entydiga har vi slagit samman data från dem för att få ett större underlag för analys. Det har gjort att vi nu med stor säkerhet kan säga att sömnbrist vid tiden kring vaccinationen gör att den blir mindre effektiv, säger Christian Benedict.

undefined
Christian Benedict, sömnforskare, på sitt arbetsrum vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

I studier där deltagarna själva uppskattat sin sömntid sågs visserligen inget säkert samband mellan lite sömn och mängden skyddande antikroppar i blodprover som togs några gånger efter vaccinationen. Enligt forskarna beror det troligen på att många deltagare missbedömde sin sömntid.

– När vi analyserade data från de studier där sömntiden mättes objektivt i till exempel ett sömnlaboratorium var däremot sambandet mellan kortare sovtid och försämrad produktion av skyddande antikroppar tydligt, i synnerhet för manliga deltagare, säger Christian Benedict.

I studierna som ingick i metaanalysen användes vaccin mot influensa eller gulsotsvirus. Trots att flera miljarder människor vaccinerats mot covid-19 har inga studier undersökt om sömnbrist påverkar halterna av antikroppar mot sars-cov2-viruset efter vaccination.

Det finns dock en del indirekta belägg för detta, däribland en nyligen gjord internationell studie som Christian Benedict deltog i.

– Även om personer som fick dessa mRNA-vaccin inte var helt skyddade mot covid kunde vi visa att de hade betydligt sänkt risk för långdragna besvär om de insjuknade. För dem som brukade sova mindre än sex timmar var dock skyddet mot lång-covid lägre, säger han.

undefined
Sömnbrist, och särskilt bland män, kan göra att vaccinationer inte får samma verkan. Det visar en ny metastudie med forskare från bland annat Uppsala universitet.

Flera frågor återstår att besvara om sömnens betydelse för effekten av vaccinationer, till exempel varför sömnbrist verkar påverka skyddseffekten mindre negativt för kvinnor än för män.

– Bara storskaliga studier kan besvara sådana frågor. I väntan på dem finns redan nu skäl att ge det allmänna rådet att sova tillräckligt länge för att vara utvilad när man vaccinerar sig, säger Christian Benedict.

Det finns flera andra faktorer än sömnbrist som visats försvaga effekten av vaccinationer, till exempel hög ålder och fetma.

– Men sin ålder kan man ju inte påverka och att gå ner i vikt är ingenting man gör i en handvändning. Av alla faktorer som försvagar effekten av vaccinationer är nog sömnbrist den enda som snabbt går att åtgärda inför en vaccination, säger Christian Benedict.

Finns några säkra sätt att snabbt övergå från en livsstil med otillräcklig sömn till att sova sig utvilad inför och under tiden efter en vaccination?

– Genom att ta bort mobilen från sovrummet, tillbringa tid utomhus under dagen och ge sig själv tid att fokusera på annat än jobbet på kvällen kan man öka chanserna att sova bättre även med kort varsel, säger Christian Benedict.

Här kan du läsa hela forskningsartikeln.

Då verkar vaccinet sämre:

Förutom sömnbrist är manligt kön, hög ålder, fetma, rökning, och högt blodtryck några faktorer som kan försvaga immunförsvarets förmåga att tillverka skyddande antikroppar efter en vaccination. 

I experimentella studier på friska frivilliga försökspersoner har kortare sovtider visats flerfaldiga risken för att bli förkyld om man utsätts för förkylningsvirus jämfört med sovtider runt åtta timmar eller mer. Sömnbrist har också visats försämra den bakteriedödande förmågan hos vissa vita blodkroppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!