Behandling av njursjuka patienter med ett par kolesterolsänkande mediciner kan på några års sikt påtagligt sänka risken för att de ska insjukna i hjärtinfarkt och stroke, och minska deras behov av kranskärlsoperationer. Det visar världens största läkemedelsstudie vid kronisk njursjukdom, som publiceras i nätupplagan av medicintidskriften The Lancet.
– De positiva resultaten är ett genombrott. De ger stöd för att njursjuka patienter rutinmässigt bör erbjudas kolesterolsänkande behandling, säger professor Bengt Fellström vid Akademiska sjukhuset, som är ansvarig för den svenska delen av studien.
Studien omfattar drygt 9 438 kroniskt njursjuka patienter i 18 länder, varav cirka 200 i Sverige och 40 i Uppsala. En tredjedel av patienterna var så svårt njursjuka att de behövde blodrening med dialys.
Med slumpens hjälp fördelades patienterna på två lika stora grupper. I den ena fick patienterna dagligen medicinera med de kolesterolsänkande läkemedlen simvastatin och ezetimib, i den andra fick patienterna till utseendet likadana overksamma placebotabletter. I genomsnitt 4,5 år efter att behandlingen startat var inte bara kolesterolvärdena klart lägre bland patienterna som fick de blodfettsänkande medicinerna. Behandlingen påverkade också risken för att insjukna i någon akut hjärt-kärlsjukdom.
Under de 4,5 åren var antalet hjärtinfarkter, slaganfall i hjärnan och kranskärlsingrepp 17 procent lägre i gruppen som fick båda kolesterolsänkande medicinerna än i gruppen som fick overksamma placebotabletter. För patienterna som inte slarvade med att ta sina kolesterolsänkande mediciner var sänkningen ännu större, 25 procent. Flera tidigare gjorda studier har visat att behandling med kolesterolsänkande så kallade statiner sänker risken för hjärtinfarkt och stroke hos patienter utan njursjukdom.
Den nya studien är dock först att visa att även njursjuka patienter kan ha nytta av den sortens behandling.