Uppsats om naturväsen olycksfall i arbetet
Ett examensarbete som förkunnar andlig trädgårdsodling, där det gäller att ha kontakt med "naturens väsen", som tomtar och älvor har godkänts av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Har du bra kontakt med din trädgårdstomte?
Foto: Nina Leijonhufvud
Det finns andeväsen som man bör ha kontakt med i sitt trädgårdsarbete, som devor och naturväsen. De senare har lokala namn som vättar, tomtar eller älvor. När man kommit i kontakt med rätt andeväsen ska man ha ett projektledningsmöte med dem innan trädgårdsarbetet bör ta vid. Det hävdar ett examensarbete från SLU som skrevs och godkändes 2005.
Nyligen uppmärksammade Föreningen Vetenskap och folkbildning tiopoängsuppsatsen i sin tidskrift Folkvett, och nu har SLU:s ledning stoppat möjligheten att ladda ner den över internet. Däremot går det bra att läsa den på biblioteket.
- Vi vill inte att uppsatsen ska nå ut. Det ligger långt utanför det som utbildningen omfattar, säger Lena Andersson-Eklund, prorektor, som själv läst uppsatsen.
- Jag försökte läsa den i positiv anda. Man kan se att handledaren försökt att styra upp uppsatsen, men misslyckats. Det saknas helt kritisk, vetenskaplig analys, säger hon.
Sven Ove Hansson, professor i filosofi vid KTH, skriver i Folkvett att idén om konsultationer med trädgårdstomtarna låter som en parodi, men konstaterar att det, tyvärr, är seriöst menat och framfört i en akademisk uppsats.
- Vi ser det som ett olycksfall i arbetet, säger Lena Andersson-Eklund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!