Uppsalatjej vann kock-SM
Det räckte inte riktigt ända fram för Lena Eriksson från Gimo herrgård. Lena slutade på en hedrande tredjeplats när kock-SM för kvinnliga kockar avgjordes på Gripsholms värdshus på måndagen. Segrade gjorde en annan tjej med Uppsalaanknytning, Sofia Sjödin som bland annat arbetat på Cajsas kök.
Fast sedan gällde det förstås att leverera på plats också. Att klara den press som det innebär att tillaga sina rätter övervakade av media och rutinerade kockar. Och att hinna klart på sekunden.
Fjärilar i magen
Men trots stressen var det fortfarande relativt lugnt i köket när klockan hunnit bli elva. Lena Eriksson var då i full färd med att hacka kaprisen till huvudrätten.
- När jag jobbar märker jag inte så mycket av nervositeten. Det var värst i morse och i natt. Då vaknade jag flera gånger och hade så mycket fjärilar i magen att det var svårt att somna om.
För Lena Eriksson var seminfinalen och finalen debut i tävlingssammanhang. Många är de gånger hon varit materialansvarig vid olika kocktävlingar. Men att tävla själv, det har inte blivit av förrän nu.
En som däremot hade stor rutin på det området var Sofia Sjödin som sedan en tid tillbaka arbetar på Grand Hotel Dahlberg i Mölle.
- Det här är tredje gången, tredje gången gillt, berättade hon.
Tävlingsrutin
Och kanske var det just tävlingsrutinen och målmedvetenheten som fällde avgörandet. För när den namnkunniga juryn bestående av bland andra Gert Klötzke, kocklandslagets lagledare, och Christer Lingström vid tvåstjärniga Edsbacka krog, smakat sig igenom alla fem förrätter och huvudrätter stod just Sofia Sjödin som segrare.
Ett besked som från början var lite svårt att greppa.
- Det känns ganska så overkligt. Man har laddat så mycket och varit så nervös innan. Jag är helt slut och när de sade att jag hade vunnit förstod jag det nog inte riktigt, berättade hon.
Fem timmars matlagning hade satt sina spår även på Lena Eriksson som var lättad när allt var över.
- Det gick bra och jag är så glad att det inte var något som blev bränt och att ingen sås for i golvet, sådant där som man fasar för ...
Upplandskocka
Av juryn har hon fått veta att hon låg riktigt bra till efter förrätten, men att olivsåsen till huvudrätten kanske var aningen för salt och färsbullen lite för mäktig.
Sofia Sjödin som varit bosatt i Uppsala i 29 år, arbetat ett antal år på Cajsas kök och blev Upplandskockan 2002 kan nu också titulera sig SM-vinnare. På henne väntade en plats i soffan i en av tv:s morgonprogram på tisdagsmorgonen. Sedan ska hon iväg på kockolympiaden som går av stapeln i Erfurt i Tyskland så småningom.
Lena Eriksson kunde i lugn och ro ta bilen hem för att förbereda sig på ännu en arbetsdag på Gimo herrgård.
UNT-fakta
Kocktävlingen Wilhelmina har arrangerats sedan 1996 men har först i år fått status som SM för kvinnliga kockar. Fem kockar hade gått vidare från semifinalen, Lena Eriksson, från Gimo herrgård, Marie Skogström från Skogströms kök & butik i Malmö (som slutade som tvåa), Liselott Karlsson från Sandhamns värdshus, Millan Waage Ericson från Sjömagasinet i Göteborg och Sofia Sjödin från Grand hotel Dahlberg i Mölle.
Först granskades deras hantverksskicklighet i köket, sedan poängssattes utseende och uppläggning och till sist sattes poäng för själva smaken. Smaken var det som vägde tyngst när juryn till sist fällde sitt utlåtande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!