Forskare ifrån Uppsala universitet och Institute of Education vid University College London har gjort en studie där de jämförde nästan hundra olika lekaktiviteter i två grupper med 30 barn sammanlagt. Barnen var i åldrarna 2 och 4–5.
Resultatet från studien visade att barnens lek var mindre kreativ med datorplattor än med fysiska leksaker. Ett resultat som går emot det som ibland påstås, att teknologi skulle göra barnen mer kreativa.
– Även om studien är ganska liten visar den att man kanske ska vara försiktig med att använda pekskärmar med förskolebarn, säger Robin Samuelsson, språkforskare vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
I studien spelade forskarna in när barnen lekte fritt. De undersökte sedan mönster i barnens lek och vad de gjorde med datorplattor jämfört med fysiska leksaker. Studien visade att med datorplattor var leken mer utforskande, men mindre fantasifull.
I förskolans läroplan står det att barn ska få använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar lärande.
– Våra resultat var tydliga men också överraskande med tanke på läroplanen. Vi hoppas att våra resultat är betydelsefulla och till hjälp för personal inom förskolan men också för föräldrar och andra som möter barn och teknologi i vardagen.
Robin Samuelsson fortsätter:
– Samtidigt finns det möjliga lärandemekanismer för utforskande lek med datorplattor bör det finnas en medvetenhet om de sätt som nya teknologier påverkar barn, säger Robin Samuelsson.