Uppsalastudie: Sju åtal av 125 anmälda våldtäkter

Av 125 anmälda våldtäkter under fyra år ledde sju till åtal. Det framkommer i en ny universitetsstudie som gjorts i Uppsala. Brist på kunskap, dåliga resurser och felaktiga attityder är förklaringen, anser Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet.

Uppsala2004-03-11 00:00
Studien har rört upp känslorna hos polis och åklagare i Uppsala. Deras åsikter refereras här intill.
Bakom uppsalastudien står juriststudenten Naiti del Sante som läser på juristlinjen i Uppsala. Hon har tittat på de 125 anmälningar om fullbordade våldtäkter som begåtts inomhus under perioden 1999 - 2002 i Uppsala. En av hennes slutsatser är att våldtäktsbrotten bedöms väldigt olika. I flera fall har bevisläget sett likartat ut, men utgången har varit helt olika. I många fall förhörs inte ens den misstänkte.
- Jag har sett exempel på att en engagerad åklagare driver ärendena längre än en icke engagerad, säger Naiti del Sante.

Liknande resultat
En studie som gjorts i Stockholm ger liknande resultat. Av 67 anmälda våldtäktsbrott gick tre fall till åtal.
Professor Christian Diesen, handledare för studenterna som gjort studierna, presenterade resultatet på DNs debattsida på onsdagen. Han går till hårt angrepp på polisen och åklagarna.
"Orsakerna till den låga uppklarningen av våldtäktsfall, åtminstone i Stockholms city och Uppsala, har med brist på resurser och kunskap att göra, men beror framför allt på felaktiga attityder." skriver han.
"Det finns hos dem som möter de utsatta kvinnorna en grundläggande misstro och skeptiscism. Utgångspunkten tycks vara att att anmälan är falsk, ogrundad eller omöjlig att ta på rättsligt allvar om inte kvinnan anmäler brottet direkt och kan uppvisa skador på kropp och kläder." fortsätter han.

Ger upp för tidigt
Christian Diesen menar att utredningskvaliteten är särskilt dålig i de fall som gäller kvinnor med låg status. Det gäller så kallade "icke ideala brottsoffer", till exempel hemlösa, missbrukare, men också tonåringar och kvinnor som lever i misshandelsförhållanden. Där läggs utredningarna ned på ett tidigt stadium.
Naiti del Sante tycker att åklagare och polis ger upp för tidigt.
- Jag tror att det i många fall handlar om en omedveten inställning. Att säga att ord står mot ord är inte tillräckligt. Åklagarna bör kunna gå längre, men lägger ned utredningen av processekonomiska skäl.
Åklagarna borde bli lite modigare, våga lite mer, säger Naiti del Sante.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om