Produktion av antikroppar avgör liv eller död

Hur väl immunförsvaret klarar av att tillverka antikroppar mot det nya coronaviruset kan ha livsavgörande betydelse för de allra svårast sjuka patienterna med covid-19.

I en ny studie drar forskare slutsatsen att produktionen av antikroppar kan ha livsavgörande betydelse för de allra svårast sjuka patienterna med covid-19. Sana Asif är läkare och forskare vid Akademiska sjukhuset.

I en ny studie drar forskare slutsatsen att produktionen av antikroppar kan ha livsavgörande betydelse för de allra svårast sjuka patienterna med covid-19. Sana Asif är läkare och forskare vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Privat/Bilbo Göransson/Montage

Uppsala2020-11-09 11:30

Det slutsatsen drar forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet i en ny studie, som publiceras i medicintidskriften Critical Care.

– Våra resultat talar för att ett tidigt och starkt antikroppssvar hjälper till att häva virusinfektionen och förbättra prognosen även hos patienter som är kritiskt sjuka i covid-19, säger läkaren och forskaren Sana Asif.

undefined
En ny Uppsalastudie visar på att det är livsviktigt för svårt sjuka covidpatienter att få igång antikroppsproduktion.

Studien omfattar 19 patienter som en till två veckor efter att ha insjuknat i covid-19 hade utvecklat så svåra symtom att de behövde intensivvård. Trots intensiva vårdinsatser dog fyra av patienterna.

Både i början av vårdtiden på intensiven och cirka tio dagar senare togs blodprover för att mäta halterna av flera typer av antikroppar mot sars-cov-2-viruset hos patienterna.

– När vi i efterhand har analyserat provsvaren ser vi att patienterna som överlevde hade en klar ökning av antikroppar mellan de båda provtillfällena, om än från mycket låga nivåer. Hos patienterna som dog skedde däremot nästan ingen ökning alls av antikroppar, säger Sana Asif.

Patienterna var mellan 26 och 76 år, nästan alla var kraftigt överviktiga och många hade andra riskfaktorer för svår covid-19 som till exempel högt blodtryck och diabetes.

– Det fanns inga samband mellan å ena sidan antikroppsnivåer, å andra sidan ålder, sådan samsjuklighet eller svar på olika laboratorieprover, säger Sana Asif.

undefined
”Resultaten talar för att ett tidigt och starkt antikroppssvar hjälper till att häva virusinfektionen och förbättra prognosen även hos patienter som är kritiskt sjuka i covid-19”, Sana Asif, läkare och forskare.

Från tidigare gjorda undersökningar är det känt att ett bra antikroppssvar förbättrar prognosen för sjukhusvårdade, men inte fullt så sjuka covid-patienter som i den nya studien.

– Eftersom vår studie är ganska liten och den första som har undersökt antikroppssvaret hos kritiskt sjuka covid-patienter behöver resultaten bekräftas i uppföljande större undersökningar innan vi vet om de bör få betydelse för vården av denna patientgrupp, säger Sana Asif.

Hur skulle intensivvården kunna ha nytta av resultaten?

– Man kan till exempel tänka sig att upprepade antikroppsmätningar blir ett hjälpmedel att upptäcka vilka covid-patienter som på grund av ett svagt antikroppssvar kan behöva särskilt intensiva behandlingsinsatser. I förlängningen skulle de också kunna bidra till utvecklingen av behandlingar för att stimulera produktionen av antikroppar mot coronaviruset, säger Sana Asif.                               

Testerna

Antikroppstesten som användes i studien har utvecklats av Thermo Fischer Scientific Phadia i Uppsala som utvecklat antikroppstesterna som använts i studien. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!