Svårt sjuka covid-19-patienter får ökad risk för blodproppar i lungorna på grund av en genvariant i det medfödda immunförsvaret, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
Tidigt under pandemin stod det klart att vissa patienter med virussjukdomen covid-19 löpte en mycket större risk att drabbas av kraftig aktivering av blodets koagulationssystem trots behandling med blodförtunnande läkemedel.
Orsaken är ännu okänd, men nu har forskare funnit att en genvariant som reglerar nivåerna av proteinet mannosbindande lektin i blodet har en skyddande effekt.
– Med den här studien har vi har kommit närmare en förklaring till varför covid-19-patienter har en kraftigt ökad risk för blodproppar. säger Oskar Eriksson, läkare och forskare vid Uppsala universitet, och en av artikelns huvudförfattare.
Bakom den nya studien, publicerad i tidskriften Nature Immunology, står forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet.
Enligt forskarna har stora studier senaste året kunnat identifiera flera genetiska varianter som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Men här är det risken för bloproppar som påverkas inte risken för insjuknande i covid-19.
– Det är slående att det är just risken för blodproppar som påverkas, och vi kunde inte se att mannosbindande lektin påverkar risken att insjukna i covid-19, säger Oskar Eriksson.