Uppsalastudie: Fåglar har överlägset färgseende

Människan har ett utmärkt färgseende. Men jämfört med fåglar är vi i stort sett färgblinda. Vi skulle inte ens klara av att bedöma vad de färgsignaler betyder som fåglar använder.

Måsen har ett färgseende som är konstruerat för att se fiskars ultravioletta färgsignaler.

Måsen har ett färgseende som är konstruerat för att se fiskars ultravioletta färgsignaler.

Foto: Scanpix

Uppsala2003-12-20 00:00
Det har Uppsalaforskaren Olle Håstad konstaterat med hjälp av en ny DNA-metod.
Rent teoretiskt har fåglar faktiskt möjlighet att se dubbelt så många färger som människor.
Medan vi har tre olika typer av färgsynceller eller tappar i näthinnan, så har fåglarnas färgseende fyra olika sorters tappar. Fackfolk säger att fåglar har ett tetrakromatiskt färgseende.
En av tapparna i fåglarnas näthinna är känslig för ultraviolett ljus. Denna tapp kan vara placerad på lite olika ställen i ljusspektrat hos olika fågelgrupper.
Hos en del arter ligger den helt och hållet inom det ultravioletta området. De som har den varianten uppfattar färger på ett annat sätt än fåglar, där tappen är känsligast i blått ljus, men också sträcker sig ned i ultraviolett.

Ny DNA-metod
Vi vet sedan tidigare att fåglar använder sin känslighet i det ultravioletta området för att hitta föda och att uppfatta fjäderdräktssignaler från tänkbara partners.
Olle Håstad på Uppsala universitets institution för evolutionsbiologi beskriver i sin doktorsavhandling en ny molekylär metod som kan användas för att bestämma vilken typ av färgseende en fågel har. Och fågeln behöver inte avlivas. Det räcker med små mängder DNA från till exempel fjädrar, blod eller konserverad vävnad. Metoden kan alltså användas vid undersökningar på ett stort antal fåglar eller på utrotningshotade arter.
Olle Håstad har kartlagt det dominerande synsystemet hos de flesta större fågelarter. Han fann bland annat att tättingar och rovfåglar har olika synsystem.

Olika fiskemetoder
Skillnaden gör det möjligt för småfåglar att använda signalfärger som är tydliga för andra småfåglar, men svårare att se för deras fiender, rovfåglarna. Tättingar utnyttjar detta fenomen för att göra sig svåra att upptäcka i barrskog.
Olle Håstad har också undersökt färgseendet hos fiskande fåglar som söker sina byten från luften. Det visade sig bara vara måsar som har ett färgseende som är "specialkonstruerat" för att se fiskars ultravioletta färgsignaler.
Andra dykande fåglar som sulor, tärnor och stormfåglar, använder antagligen andra synkomponenter exempelvis kontrast eller rörelse för att lokalisera sitt byte.
— Eftersom det sällan spelar någon roll för djuren vad vi tycker om deras färger, bör vi nog koncentrera oss på hur mottagaren ser signalen. Färgen finns inte i fjäderdräkten utan i mottagarens öga, säger Olle Håstad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om