– Det är som när man var liten och pysslade julklappar på förskolan, då blev alla i familjen så glada över att få något som man själv hade gjort, säger Molly Brolin.
– Även om en virkad present är billig för mig så blir den väldigt värdefull för den som får den, säger Ella Järnvall.
Vid det runda bordet på Gästrike-Hälsinglands nation sitter en grupp studenter och virkar – alla utom Amber Widegren.
– Jag är inte så pysslig av mig. Men jag tror att jag hade tyckt att det var en fin present att ge bort. Jag hade nog varit mer stolt över det än över en köpt present, säger hon.
För den som inte kan virka men vill spara pengar tipsar Amber Widegren om att gå ihop och köpa presenter. Förutom att handla julklappar tillsammans med sina syskon, prioriterar hon bort att köpa saker till sig själv under december månad. Det tvingas även de andra tjejerna göra.
– Man får dra ner på det man kan, alltid ha med sig matlådor och inte köpa så mycket alkohol ute, säger Matilda Nerström.
Enligt en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Nordea beräknas den genomsnittliga svensken lägga 3 865 kronor på julklappar i år. Det är nästan en tredjedel av en students totala inkomst. Trots en pressad budget känner tjejerna att det finns en viss social förväntan att ge bort presenter under julen.
– Jag lägger nog den förväntan på mig själv, att jag ska köpa julklappar till minst fyra personer, säger Ella Järnvall.
Matilda Nerström börjar räkna på fingrarna och inser att det är upp till åtta personer hon ska virka julklappar till. Hennes händer vickar rytmiskt när varv på varv läggs på den gråa mössan hon virkar till sin pappa i julklapp.
– Man hade ju inte velat komma tomhänt, då hade det blivit dålig stämning, säger hon.
Men virkade julklappar kan också bli dyra. Beroende på material kostar ett garnnystan mellan 20 och 100 kronor. En virkad mössa i ull kan därmed kosta upp emot 200 kronor.
– Det är tokdyrt med garn, säger Molly Brolin.
Ella Järnvall försöker dra ner på garnkostnaderna genom att köpa garn på loppmarknader eller i second hand-butiker.
– Ibland kan man hitta stora påsar med garn som säljs väldigt billigt, det är så jag gör för att ha råd att virka, säger hon.
År 2022 blev årets julklapp det hemstickade plagget och år 2018 var det återvunna plagget årets julklapp. Att hitta mer hållbara lösningar på julklappar är en trend som tjejerna diskuterar.
– Man kan ju hoppas att folk blir smartare kring sina julklappar, att man inte bara köper saker för köpandets skull, säger Molly Brolin.
Amber Widegrens familj har till exempel slopat julklappsspelet i år eftersom det resulterade i många onödiga presenter.
– Jag tänker att det är hållbart att ge bort en julklapp som man vet att personen önskar sig och kommer använda, då blir julklappen hållbar, säger Amber Widegren.
I framtiden tror Molly Brolin att julklappar kommer att finnas kvar, men kanske i en annan form. Om fler fyndar klappar på second hand eller gör dem själva bidrar det till en mer hållbar julhandel.
Tjejerna reser på sig efter en timme av intensivt virkande. Amber Widegren plockar upp en virkad mössa av Matilda Nerström och säger:
– Jag önskar verkligen att jag kunde virka, kan inte du virka en julklapp åt mig?