Uppsalastudenter till biologi-VM

Gör bakterierna känsliga för antibiotika igen. Det vill Uppsalastudenterna som deltar i VM i biologi uppnå. Följ deras blogg om förberedelserna inför tävlingen på unt.se

Ellen McShane och Lisa Branzell.

Ellen McShane och Lisa Branzell.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-07-04 11:04

Studenterna i Team Uppsala University har bråda dagar under sommaren. De deltar i tävlingen iGEM, International Genetic Engineered Machine Challenge, som är ett slags VM i biologi för studenter från hela världen.
– Just nu står vi i labbet dygnet runt mer eller mindre och jobbar, helgerna inräknat, säger Ellen McShane, en av teamets medlemmar.

Senare i höst hålls den första deltävlingen för de europeiska lagen i Amsterdam. Team Uppsala University, vars dryga 20 medlemmar mestadels utgörs av studenter samt doktorander och forskare, vill med sitt bidrag lösa antibiotikaresistensens gåta.
– Infektionssjukdomar är en av de största dödsorsakerna runt om i världen. Vi har alltid använt antibiotika mot dessa, men bakterierna börjar nu utveckla stor resistens. Därför hoppas vi att vi kan bidra till att användningen går ner, säger Ellen McShane.

Hon och lagkamraten Lisa Branzell studerar första året på civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik. I fjol deltog ett annat lag från Uppsala som tog sig till finalen vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i Boston. Nu hoppas de lyckas med något liknande.

Vad gör ert bidrag till en finalkandidat?
– Vårt ämne är aktuellt och intressant för allmänheten. Och vi attackerar det på ett nytt sätt. I stället för att uppfinna bättre antibiotika vill vi försöka göra bakterierna antibiotikakänsliga igen, berättar Lisa Branzell.

Hur det ska gå till kommer de med start i dag att förklara i en ny blogg på unt.se. Kortfattat hoppas de kunna fästa något på den gen som gör bakterierna resistenta. Sedan skulle vanlig antibiotika kunna användas i sjukdomsbehandlingen.

På bloggen berättar de också att de kommer att lägga upp mycket bilder från labbmiljön de verkar i, samt intervjuer med forskare och studenter. De tror att många i Uppsala är intresserade, trots att ämnet kan tyckas komplicerat.
– Vi utgår från att folk inte vet någonting om bioteknik. Vi börjar grundläggande för att nå ut till så många som möjligt, säger Lisa Brunzell.

Vad skulle det betyda att vinna hela tävlingen?
– Bara genom att delta får vi stor publicitet i världen som håller på med bioteknik, och skulle vi vinna blir den ännu större.
– Då skulle forskare kunna bli intresserade av att fortsätta det vi startat, säger Ellen McShane.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!