Tinder för din garderob – istället för att köpa själv

Det är inte lätt att vara miljömedveten och samtidigt en shopaholic. Men alternativ finns: Appar där konsumenter lånar av varandra gör att Uppsalabon Elsa kan fortsätta sitt modeintresse.

Elsa Widenström är student vid Uppsala universitet och har alltid tyckt om kläder. Samtidigt strävar hon efter att vara en medveten konsument och vill hitta andra vägar att förnya sin garderob som inte innebär att köpa nytt.

Elsa Widenström är student vid Uppsala universitet och har alltid tyckt om kläder. Samtidigt strävar hon efter att vara en medveten konsument och vill hitta andra vägar att förnya sin garderob som inte innebär att köpa nytt.

Foto: Jessica Eliasson

Uppsala2022-11-04 17:00

I veckan som gått har UNT tittat närmare på konsumtion och relationen till våra prylar. En som hittat nya vägar att konsumera är Elsa Widenström, som pluggar hållbar utveckling på Uppsala universitet. Hon vill konsumera medvetet och minska sin skada på miljön. Det enda hindret är att hon älskar att handla kläder. Därför har hon nu vänt sig till appen Popswap.

– Det är ungefär som Tinder fast för mode. Som användare går det att publicera bilder på sina outfits och få matchningar med andra användare. Syftet är dels att inspireras av varandra, men även att byta eller låna kläder och accessoarer av varandra, förklarar Elsa.

Precis som i dejtingappen swipar man höger på plagg som man gillar. Om två användare matchar kan de låna ur varandras digitala garderob, eller föreslå ett byte.

undefined
Enligt användaren Elsa Wideström är appen Popswap bra eftersom plagg som bara hänger på galgen kan bli glädje för någon annan. "Det är perfekt för plånboken men framförallt för klimatet".

Vad använder du appen till?

– Jag har alltid haft en stor passion för mode. Därför använder jag appen dels för att inspireras, men även för att inspirera andra med min egen stil. För några veckor testade jag också att låna i appen, då jag lånade en glittrig långklänning till ett event. Jag älskar den funktionen för sådant som annars bara ligger i någon garderob och dammar kommer då till användning.

Är det svårt att vara modeintresserad och samtidigt tänka på sin konsumtion?

– Ja, för en sådan shopaholic som jag dessvärre är. Samtidigt skulle jag säga att jag är väl medveten om konsumtionens påverkan på klimatet. Därför strävar jag efter att handla second hand så mycket som möjligt och låna av andra. Appen är ett jättebra alternativ för sådana som mig – att kunna förnya sin garderob utan att ta skada på miljön, säger Elsa.

Att vilja fortsätta konsumera även om man är miljömedveten är inte konstigt. John Magnus Roos är lektor i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde och konsumtionsforskare vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Enligt honom blir vi lyckliga av att konsumera.

– Vi ser att de som konsumerar mycket i högre grad upplever att de är nöjda med sina liv. Det handlar dels om att man uttrycker vem man är genom konsumtionen. Sedan ska vi inte underskatta det som tilltalar sinnena, själva njutningen med dofter och smaker är viktigt för vårt välbefinnande, menar han.

Tjänster för att dela på sina ägodelar sträcker sig till mer än kläder. Med appen Hygglo kan användare låna prylar och verktyg, som slagborrar eller vedklyvar.

Det finns även flertalet tjänster för alternativa sätt att ha bil, exempelvis bilpooler. En är Volvos egen tjänst "Volvo on demand", som har bilar placerade på flera ställen i Uppsala.

Men vilket genomslag har nya sätt att konsumera fått? Inte särskilt stort, menar John Magnus Roos.

– Jag blev förvånad när vi tittade på second hand-handeln, den har inte ökat så mycket som man kan tro. De som tenderar att handla mer på second hand är också människor som konsumerar mycket i övrigt och köper mycket nytt.

undefined
Konsumtionsforskaren John Magnus Roos har bland annat undersökt bilpooler. "Något som är intressant är att de som använder bilpooler och liknande tjänster inte är mer intresserade av klimatet än andra. Det som driver dem är snarare att de vill slippa ha ansvar över en bil", berättar han.

Inte heller tjänster liknande "Volvo on demand" används i någon större utsträckning.

– När det gäller bilpooler, som jag tittat en del på, kom vi fram till att det inte är så utbrett som man kan tro, även om det fått en del uppmärksamhet i media. Många som börjat använda bilpooler är dessutom personer som tidigare åkt kollektivt eller cyklat men nu åker bil i stället, berättar John Magnus Roos.

Delningsekonomi

Delningsekonomi är samlingsnamnet för att låna, hyra eller dela på saker och tjänster. 

Vanliga argument för delningsekonomi är att resurserna används effektivare och därför bidrar till miljönytta, att hushållen sparar pengar och att det kan bidra till social gemenskap.

Källa: Klimatkommunerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!