Uppsalaskolor lockar elever med resor
Resor och bärbara datorer är några av de saker Uppsalas friskolor lockar eleverna med. Men även de kommunala skolorna frestar med saker utöver den traditionella undervisningen.
- När jag väljer skola tänker jag inte på skolformen, det viktiga är att skolan har den inriktning jag är intresserad av, säger Rebecka Eriksson, elev i årskurs 9 vid Gränbyskolan.
Foto: Emma Wikblom
Redan för sju åtta år sedan började kommunala Bolandgymnasiet ge eleverna på byggprogrammet möjlighet att få sina körkort betalda av byggbranschen om de slutförde sina gymnasiestudier.
- Vi ville öka rekryteringen till utbildningen samtidigt som branschen såg körkort som nödvändigt för deras personal, säger Bolandgymnasiets rektor Reine Sjödin.
På Thoren Business school, som sedan i höstas finns i Uppsala, får eleverna åka på kortare studiebesök utomlands och under fem veckor i årskurs tre praktisera på ett företag i utlandet.
Eleverna får också ett särskilt kort som ger dem rabatt på olika butiker och restauranger i Uppsala. Under studietiden får de även förfoga fritt över en bärbar dator.
Bärbara datorer återkommer bland flera av Uppsalas skolor. Såväl kommunala som friskolor. Kommunala Rosendalsgymnaiset är ett exempel, friskolorna Doctrinagymnasiet och IT-gymnasiet andra.
På IT-gymnasiet får eleverna köpa loss datorn för ett par tusenlappar när de tar studenten.
- Eftersom datorer är en integrerad del i undervisningen är det inget konstigt att eleverna får låna var sin under skoltiden, säger Olof Oskarsson som är ställföreträdande rektor.
Skolornas möjligheter att locka eleverna med erbjudanden har dock skärpts sedan Sveriges Kommuner och Landsting och Friskolornas riksförbund arbetat fram riktlinjer för marknadsföring av gymnasieutbildningar.
Erbjudanden om resor och it-utrustning måste i fortsättningen ha ett samband med utbildningen. Har en skola en särskild profil eller inriktning ska det också vara tydligt hur stor del av utbildningen den omfattar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!