Uppsalaskolor klarar sig från neddragningar - än så länge
En rad kommuner i landet tvingas till hårda nedskärningar inom skolan i den ekonomiska krisens spår. Uppsala kommuns grundskolor drabbas dock inte i någon större utsträckning - åtminstone inte under hösten.
Förbundet befarar nedskärningarna kommer att leda till större barngrupper med mindre tid för varje elev vilket drabbar dem som bäst behöver stöd. Arbetsbördan för lärare som blir kvar ökar och många kommer att undervisa i ämnen de inte är behöriga för. Risken finns också att skolor läggs ned.
Uppsala kommun har drabbats av minskade skatteintäkter och besparingar sker i så gott som alla verksamheter. De styrande har dock sagt att skolan ska fredas under 2009. Marie Blom, vice ordförande i Lärarförbundets Uppsalaavdelning, är därför inte orolig för uppsägningar inom grundskoolan till hösten.
- Några lärare kanske tvingas flytta på sig och splittra sina tjänster men vi har ännu inte fått några rapporter om uppsägningar. Men sammantaget är det inte samma kris i Uppsala som i andra kommuner Men hur länge håller det? På sikt är vi ändå oroliga för att skolan måste drar ned, om inte staten skjuter till mer pengar, säger hon.
@3atext:Hon ser ändå tecken på påfrestningar i verksamheten bland annat i form av större elevgrupper.
- Årskurs 1 kan bestå av 27-29 elever till hösten på vissa håll och fritidshem kan ha över 90 elever inskrivna utan hänsyn till lokaler och antal personal. Självklart tycker ingen att detta är bra. Men ekonomin styr.
Lars Romanus, skolchef för östra grundskoleområdet bekräftar att det inte blir några extra neddragningar till hösten.
- Men en viss övertalighet bland lärarna blir det, men det beror på att elevantalet sammantaget sjunker. Det löses bland annat genom omflyttningar och pensionsavgångar.
Lars Romanus säger att detta endast gäller för 2009 och situationen kan se annorlunda ut nästa år.
De kommunala gymnasierna har inför kommande läsår redan dragit ned på organisationen.
- Lärartätheten har minskat från 7,4 till knappt sju lärare per hundra elever vilket innebär större klasser och grupper, säger Kajsa Wejryd gymnasiechef i Uppsala.
Även om en stor del av övertaligheten har lösts genom pensionsavgångar och vidareutbildning så finns det ett visst överskott av lärare inom en del ämnen.
- Vi arbetar intensivt med att hitta tjänster åt dem men i ett fåtal fall kan det bli fråga om uppsägning, säger Kajsa Wejryd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!