Uppsalaskolor använde läckt prov

Trots att niornas nationella prov i svenska hade läckt ut på sociala medier valde många Uppsalaskolor att inte använda ersättningsprovet.

Niornas nationella prov läckte ut i förra veckan.

Niornas nationella prov läckte ut i förra veckan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsala2017-03-21 05:05

På torsdagen spreds nyheten att det nationella prov landets niondeklasser skulle göra på fredagen hade läckt ut i sociala medier. Skolverket informerade på sin hemsida om att rektorer som bedömde att eleverna fått tillgång till provet i förväg kunde välja att i stället dela ut det medskickade ersättningsprovet.

LÄS MER: Nationella prov sprids på sociala medier

LÄS MER: Ännu ett nationellt prov har läckt ut

I Uppsala tog rektorer inom den kommunala grundskolan kontakt med varandra via mejl för att komma fram till hur man skulle hantera situationen.

– Alla var eniga om att vi skulle köra det ordinarie provet. Fördelen med det är med det kan man göra medbedömningar över skolorna, det går inte att göra med ersättningsprovet, säger Anders Danell, rektor på Gränbyskolan.

Provet var det sista av tre delprov i svenska och uppgiften gällde uppsatsskrivning. På flera skolor hade rektorerna fått veta via elever och lärare att provet var spritt, så också på Gränbyskolan.

– Ja, det visste vi. Samtidigt är det ett prov som är ganska svårfuskat. Visst kan man förbereda sig på ett visst ämne, men för att verkligen kunna fuska och be någon annan hjälpa till med en text då måste du sitta med en jättestor fusklapp. Med bra vuxennärvaro där man ser vad eleverna gör minimerar man fuskrisken, skulle jag säga.

Hur kommer det att påverka bedömningen av provet?

– Ja, det är en jätteviktig fråga. Jag får nästan dröja med den tills vi har pratat ihop oss, svenskalärare och rektorer i kommunen, och dessutom hört vad Skolverket säger, säger Anders Danell.

Även på Kvarngärdesskolan fattade rektorn Gunilla Söderström beslutet att använda det ordinarie provet. Där hade man dessutom hört rykten från elever om att även ersättningsprovet spritts på Snapchat.

– Även om vi inte hade fått det bekräftat, hade vi också hört det från andra rektorer. Och då hade eleverna kännedom om båda proven, säger Gunilla Söderström.

Hon tror inte att det faktum att provet läckt ut kommer att påverka bedömningen i någon större utsträckning.

– Men alla lärarna som bedömer vet ju om det, inför betyget så är det ju inte bara nationella provet som gäller, säger hon.

Att prov läcker ut är ett problem och Gunilla Söderström efterlyser riktlinjer från Skolverket. Hennes egen tanke är att lärarna inte som i dag ska få tillgång till provet dagen före, utan på morgonen samma dag som provtillfället.

– I dag är det dagen innan för att lärarna ska kunna förbereda för elever med särskilt stöd, till exempel om något ska läsa in. Men vi vet ju vilka elever vi har och då får vi se till att speciallärare är där klockan åtta när förpackningen öppnas, säger hon.

En lärare som UNT talat med kan inte förstå att rektorerna beslutade att det läckta provet skulle göras. Hen fick själv veta att eleverna i klassen sett provet i förväg.

– Jag frågade rakt ut inför provet vilka som sett det och då var det tre stycken som erkände – och några som frågade varför de erkände. Det var uppenbart att flera andra hade förberett sig också genom att planera hur de skulle skriva.

Argumentet att man skulle göra det ordinarie provet för att kunna sambedöma mellan Uppsalas skolor underkänner läraren, som menar att man lika gärna hade kunnat göra det med ersättningsprovet.

Läraren har också förklarat för eleverna att hen inte kommer att lägga större tyngd på det här delprovet än på en vanlig skrivuppgift när det kommer till betygssättningen.

– Andra kolleger argumenterar för att det ändå är det språkliga som är viktigt, men jag tycker att det är en liten del som blir lika för alla. Jag tycker att det är orättvist.

Läraren får medhåll av Mikael Östling, rektor på Internationella engelska skolan, en av de skolor i Uppsala som på fredagsmorgonen valde att göra ersättningsprovet.

– Det var uppenbart för oss att majoriteten av alla skolelever i Sverige hade sett åtminstone delar av det ordinarie provet. Det fanns ingen chans att tro att Uppsala var undantaget och det här var det enda rätta för att bibehålla en så rättvis provsituation som möjligt, säger han.

Mikael Östling är förvånad över att rektorer på andra skolor fattade ett annat beslut.

– Alla vet att majoriteten av alla elever i grundskolans årskurs nio i Uppsala såg det ordinarie provet, det törs jag svära på. Jag ställer mig frågande då till hur man agerat på andra håll, men det är min uppfattning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om