Uppsalasenap i ny skepnad

Anrika Slotts får en uppföljare i Uppsala. I vår startar ett nybildat bolag tillverkning av Fyristorgssenap. Det ska ske i Industristaden, bara några kvarter från gamla Slottsfabriken och med delar av utrustningen därifrån.

Foto:

Uppsala2008-12-24 10:03
En provburk Fyristorgssenap står kvar i köket i Solarbotorpet vid Julö i Norduppland, efter att filmfolket som jobbar med thrillern Psalm 21 dragit vidare.
Senapen, som ska ta vid där Slotts slutade, börjar tillverkas i Uppsala i vår, bara några kvarter från gamla senaps­fabriken.

Bakom satsningen står kompanjonerna Mats Ader och Thomas Zetterberg. De är redan verksamma tillsammans i en firma som salu­för stenmjöl som jordförbättringsmedel.
Nu bildas nytt bolag för att åter göra senap från Uppsala, men att det blev så var en ren slump.
- Vi var ute och skulle köpa en truck och en inplastningsmaskin, säger Mats Ader.
- Vi ska göra senap, sammanfattar han deras aha-upplevelse när de stötte på delar av den gamla Slottsutrustningen.
Och på den vägen är det. Nu förfogar det nybildade senapsbolaget över utrustning till en hel produktionslina, med kapacitet för ungefär ett ton i timmen vid full produktion.

Grundutrustningen kommer från Slotts, men tillbehör kommer även från andra mindre senapstillverkare i landet och rå­varorna ska vara ekologiska och närproducerade.
- Trucken från Slotts kommer att få lyfta senap igen, säger Mats Ader belåtet och berättar att erfarna Slottsmedarbetare också finns i bakgrunden och bistår med kunskap.
Vidare har de beställt senapsprover från många olika håll för att hitta rätt smakblandning och krossning.
Jakten på lokal till senapstillverkningen började inte så långt från filmtorpet i Norduppland. I sikte fanns en övergiven affärslokal i Skärplinge, men priset smakade inte de blivande senapstillverkarna, som i stället hittade lämplig plats i industristaden i Uppsala, bara en bit bort från den tidigare Slottsfabriken.

- En lokal som passar för att möta den efterfrågan vi förväntar oss att få, säger Thomas Zetterberg som tagit nödvändiga kontakter för att få den livsmedelsgodkänd.
Slottsuppföljarna har redan märkt stort intresse för en ny senap från Uppsala. Affärskedjor vill beställa specialsorter med ensamrätt och många har sagt att finns det åter en Uppsalasenap så köper de direkt.
Vad det blir när smakblandningarna utvärderats återstår att se.
- Lite starkare, lång och annorlunda smak, hoppas Mats Ader och räknar med att bjuda premiär­publiken på korv och senap när thrillern Psalm 21 är färdig för biograferna.
Sambandet mellan senap och en rysare om mord, incest och över­naturliga ting kan tyckas udda. Mats Ader lånade ut sitt torp till filminspelningen i utbyte mot produktplacering av senapen.

Platsar svensk vodka i Bondfilmer så varför inte Uppsalasenap i en rysare inspelad i Hållnästrakten, tyckte regissören från Sigtuna och slog till.
Det kan tänkas att det behövs en stark och lång senapssmak för att matcha en utlovat helruggig filmupplevelse. Annars planerar Mats Ader för tre sorter, en grov och stark, en söt och stark samt ytterligare en mitt emellan.
- Vi har ju inget original, så vi funderar på att kalla den "lagom", säger han, men utesluter heller inte nytänkande på smakfronten. Han sneglar ut i världen där senap kan vara mycket mer än något att stryka på korv eller griljera skinka med.
- Kanske en tacosenap, eller en med pepparrot, föreslår Mats Ader och hänvisar till The Mustard Museum som har över 5 000 sorter i sin utställning.

Hans egen favorit är dillsenap. Passar till allt, men får inte slå över till gravlaxsås.
- Skinka på tub, en senap med mald skinka i föreslår han också. Fast det får bli en senare innovation. Börja mala skinka i fabriken innebär hårdare livsmedelskrav än att krossa senapskorn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!