Fokus klimatet
31 oktober inleds den 26:e av FN:s klimatkonferenser, COP26. Den hålls i Glasgow, Storbritannien, under två veckor. 200 länder samlas för att ta sig an de stora klimatfrågorna, och diskutera hur man ska göra för att minska utsläppen i världen.
Mitt i vimlet av världsledande politiker, diplomater och andra dignitärer kommer den 19-årige scouten Anton Foley från Uppsala att befinna sig.
Anton Foley är nämligen en av tio scouter i världen som får möjlighet att delta på mötet som "observationsdelegat". Det innebär att de representerar civilsamhället och får tillgång till "the blue zone", alltså de innersta rummen där förhandlingarna kommer pågå. Där får de delta i förhandlingar, hålla presskonferenser och göra officiella uttalanden för scouterna.
– Det känns kul att få åka på ett personligt plan. Att se hur det ser ut, hur FN-förhandlingar funkar, säger Anton Foley när vi träffar honom innan resan.
Men han låter samtidigt förstå att han inte är helt nöjd med att fyra av de tio scouter som skickas till mötet är svenskar. Han menar att det saknas representation från länderna i det så kallade "globala syd", det som tidigare kallades för tredje världen.
– Det känns som att vi är fel personer som åker. Generellt sett tycker jag, och större delen av klimatrörelsen, att platser borde prioriteras till personer som är påverkade av klimatpåverkningar, alltså globala syd.
Kommer du försöka representera de länderna på mötet?
– Exakt. Vi har pratat en del med scouter i globala syd för att kunna vara deras röster på plats. Vi är där som språkrör för dem i stället för att tala över dem.
Anton Foley kommer ha möjlighet att prata med många högt uppsatta personer, och hoppas kunna lyfta att miljöfrågan är viktig för scoutrörelsen. Men trots att han och de andra scouterna får tillträde till de innersta rummen, gör han sig inga illusioner om att de kommer kunna påverka särskilt mycket av besluten
– COP har aldrig varit en vändpunkt och kommer aldrig vara det. Det man kan göra är utbilda sig själv och andra. Informera om vad det är som står i vägen så att man kan skapa en större, folkligt förankrad klimatrörelse. Först med en större opinion kommer man se en förändrad politik.
Parisavtalet signerades på COP21 2015, och årets konferens är den första då man följer upp avtalet med konkreta åtgärder för hur länderna ska leva upp till klimatmålen.