Från det att Uppsalapolisen får in en anmälan om våldtäkt tills utredningen är avslutad går det i genomsnitt 138 dagar, enligt siffror för 2020. Det är en ökning med 38 utredningsdagar jämfört med 2018.
Orsaken är att flera utredare som ännu inte är fullärda har börjat arbeta med våldtäktsärenden. Dessutom har de ibland tvingats ta tag i andra akuta brott.
Det uppger Catarina Bowall, chef för den sektion vid Uppsalapolisen som utreder bland annat våldtäkter.
I somras gjorde åklagaren Moa Blomqvist en kraftig markering i UNT i ett våldtäktsärende. En person utpekades för att ha våldtagit en 13-årig flicka i Uppsala. Men det tog sju månader innan polisen grep den misstänkte. Moa Blomqvist betecknade dröjsmålet som oacceptabelt.
Annika Bokefors, kammaråklagare i Uppsala, ser flera nackdelar om utredningar i våldtäktsmål drar ut på tiden, bland annat att det blir svårare att säkra bevisning.
– Exempelvis kan minnesbilder hos vittnen försämras, filmer från övervakningskameror kanske inte längre finns kvar och risken ökar att brott inte går att styrka, uppger Annika Bokefors.
Enligt Catarina Bowall är trenden med ökande utredningstider i våldtäktsärenden på väg att brytas.
– Vi har rekryterat stort under året till grupperna som arbetar med våld i nära relation och våldtäkter. Det handlar om över tio utredare, bara i Uppsala.
– Det utökade antalet utredare kommer att göra stor skillnad och redan nu hanteras våldtäktsärendena mycket snabbare, säger Catarina Bowall.