Uppsalas ungdomar: Vi vill försvara Sverige

Turbulensen i omvärlden får inte Uppsalas unga att rädas lumpen. Tvärtom blir de sporrade att göra den. Bland Uppsalaborna märks en oro över omvärldsläget – och en vilja att försvara det vi har.

Både Elias Winnberg och Alva Salestedt önskar att det hade fått göra lumpen. Det känns extra viktigt i de här tiderna, tycker de.

Både Elias Winnberg och Alva Salestedt önskar att det hade fått göra lumpen. Det känns extra viktigt i de här tiderna, tycker de.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2025-03-10 05:00

Nyheten i korthet

  • Unga i Uppsala uttrycker en vilja att försvara Sverige i ljuset av det globala säkerhetsläget, trots oro för potentiella konsekvenser av Sveriges Nato-medlemskap.
  • Många av de intervjuade ungdomarna uttrycker en önskan om att få göra lumpen för att bidra till landets försvar.
  • Trots oro för globala säkerhetsfrågor, tror de flesta att risken för krig på svensk mark är liten.

– Du får fråga nån annan. Jag har sån ångest över världsläget att jag inte orkar prata om det.

Den medelålders kvinnan som sitter på en bänk intill Uppsala science park vänder demonstrativt ryggen till UNT. 

Övriga vi träffar är desto mer pratvilliga. Det är uppenbart att Trumps framfart, säkerhetsläget i Europa och USA:s nya roll både engagerar och oroar. Flera undrar vad vårt Nato-medlemskap kommer att innebära.

– Trump ställer ju till det med sina fånerier och nu när vi är med i Nato så kan ju Sverige drabbas om det eskalerar i något annat Natoland. Klart man är lite orolig, jag följer nyheterna mycket mer än vanligt, säger Helmer Wilson, 53.

undefined
Helmer Wilson, 53, känner en oro över världsläget och hänger med mer i nyheterna än vanligt.
undefined
Sara Berglund, 41: "Jag försöker distansera mig och är inte så orolig. För det går ju inte att göra något åt världsläget."
undefined
Elias Ström Norberg, 22: "Jag är inte orolig. Men så är jag också sjukt dåligt påläst om världsläget".
undefined
Annika Gunnarsson, 61: "Jag är väldigt orolig för vad Trump och Putin och gänget kommer att göra. Inte så jag ligger sömnlös, men jag tänker på det i stort sett varje dag."

Även 33-åriga Christopher Enblom undrar vad som förväntas av svensk militär. Som sjuksköterska på akuten på Akademiska sjukhuset vet han dock att hans kunskaper kan bli aktuella. 

– Nato kräver att svenska sjukvården ska kunna ta emot skadade från andra länder. Så jag blir påmind om världsläget även på jobbet.

undefined
Christopher Enblom, 33: "Det känns som att våldet trappas upp på flera håll. Dels internationellt såklart, men också nationellt med exempelvis Örebrodådet. Det är skrämmande."

Louis Götze, 22, är utbytesstudent från Tyskland och pluggar juridik här i Uppsala. I dagarna är hans föräldrar, Harry och Ursula Götze, på besök och blir denna soliga torsdag runtvisade i stan av sonen. Även de följer utvecklingen noggrant.

– Det hela är skrämmande. Det är fruktansvärt med Trump, man undrar ju om USA fortfarande är en pålitlig allierad till Europa, säger Harry.

Oroar ni er för att Tyskland ska dras in i kriget?

– Om Ryssland attackerar Baltikum så dras ju Nato in. Sedan ligger ju Sverige sämre till geografiskt än Tyskland, så risken för krig på svensk mark är kanske större än för Tyskland.

undefined
Louis Götze, 22, och hans föräldrar Ursula och Harry Götze är från Tyskland och följer nyheterna väldigt mycket just nu. "Trump är ju värre nu än förra gången han var president."

Louis Götze funderar på att söka jobb i den tyska försvarsmakten när han är klar med juridikstudierna.

– Jag vill bidra till att hålla Europa säkert.

Lisa Lindholm Eriksson, 18, går i trean på gymnasiet och läser en kurs om internationella relationer. Hon oroas inte över krig på svensk mark.

– Nej, dit känns det långt. Jag är mer orolig för andra länders säkerhet och ekonomin, säger hon.

undefined
Lisa Lindholm Eriksson, 18, ville göra lumpen men blev inte antagen.

Lisa Lindholm Eriksson är inte ensam: nästan alla vi pratar med tror att risken för krig i Sverige är liten. Men gemensamt för alla unga vi träffar är att de vill vara med och försvara Sverige om det ändå blir så. De önskar att de hade fått göra lumpen.

– Jag ville, men de ville inte ha mig. Det skulle ha varit roligt och lärorikt att få testa på, även om det säkert är jobbigt, säger Lisa Lindholm Eriksson.

– Jag hoppas få göra lumpen, jag vill försvara Sverige ifall det händer något. Det känns viktigt, säger 20-årige David Irumva, som kommer susande från campus Polacksbacken på en elsparkcykel.

undefined
David Irumva, 20, är orolig för att det ska bli krig här och skulle vilja göra lumpen för att vara med och försvara Sverige.

Klasskompisarna Alva Salestedt och Elias Winnberg, bägge 18, har precis slutat för dagen. De går i trean på gymnasieprogrammet "samhällsvetenskap med internationalisering", vilket innebär att de pratar mycket om världsläget på lektionerna. Superintressant, tycker de.

– Det gör att man fått fler perspektiv. Det känns tryggare när man vet mer och det blir ännu mer intressant att följa nyheterna, säger Elias.

undefined
Elias Winnberg och Alva Salestedt, bägge 18, oroar sig egentligen inte för Sveriges del, däremot för Ukraina och vad Trump kan ställa till med.

Även de hade hoppats få göra lumpen – men blev i slutänden inte uttagna.

– Det hade känts bra att göra. Både för att man hade fått utvecklas som person och för att man hade fått bidra med tanke på säkerhetsläget. Det är klart att man vill ställa upp, säger Alva Salestedt.

Hade ni inte varit rädda för att faktiskt behöva kriga?

– Det hade såklart varit läskigt att gå ut i krig, säger Alva.

– Det är klart att man vill försvara landet, säger Elias.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!