Skolungdomar hängs ut i skvallerforum – kommunen larmar

Ungdomar och barn hängs ut med för- och efternamn och grova rykten sprids i skvallerkonton på sociala medier. Kommunen och polisen går nu ut med brev till Uppsalas föräldrar.

Utdrag av inlägg som publicerats av elever. Bilden är ett montage.

Utdrag av inlägg som publicerats av elever. Bilden är ett montage.

Foto: Isak Olsson (montage)

Uppsala2021-10-08 05:00

"XX luktar rövknull han går också runt med shorts och då ser man hans vårtor".

Det är i en öppen, anonym grupp i sociala medier-appen Tellonym som meddelandet skrivs om en elev i Uppsala. Ett meddelande av hundratals, en del av dem oskyldiga. Men många av dem är mer illasinnade och handlar om folks utseende, beteende, eller lösa rykten som basuneras ut som sanningar. En person anklagas för att vara tafsare, en annan våldtäktsman, en tredje pedofil. 

Avsändarna förblir anonyma, men de som skvallret gäller hängs inte sällan ut med för- och efternamn, årskull och skolan de går på.

undefined
Utdrag av inlägg som publicerats av elever. Bilden är ett montage.

Erica Lundkvist är lärare på Björkvallsskolan i Björklinge. Hon har sett problemet med uthängningar i sociala medier grassera på skolan, och beskriver maktlösheten när hon ser konsekvenserna för de drabbade eleverna:

– Det svåra är att det sker på fritiden, men det påverkar ju oerhört mycket vad som sker här i skolan. Antingen kommer drabbade hit och har ångest, eller så kommer de inte hit alls.

Har det blivit värre tycker du?

– Jag upplever att det är mer nu, man är elakare och gör grövre saker.

undefined
Erica Lundkvist, lärare på Björkvallsskolan, har sett hur en chatt som skulle börja som ett sätt att dela läxor spårade ur, och kränkande innehåll började dyka upp.

Uthängningarna är svåra att få bukt med från skolans håll, eftersom de ofta sker på fritiden och på forum där vuxenvärlden sällan har särskilt mycket insyn. I ett brev till föräldrar och vårdnadshavare till kommunens skolungdomar lyfter nu polisen och ungdomsjouren i Uppsala kommun att situationen med trakasserier på sociala medier blivit värre och kränkningarna grövre. 

– Det går snabbt ut på att lägga ut ”sanningar” som inte behöver vara sanningar. När du hängs ut i sociala medier är det ofta kopplat till skuld, skam och ångest, säger Hilde Wiberg, chef på Uppsala ungdomsjour.

Hilde Wiberg vill uppmuntra till nolltolerans så att alla ungdomar som kan anses ha utsatts för ett brott också anmäler dessa till polisen.

– I vuxenvärlden är det här grova kränkningar och du kan bli anmäld för förtal, säger hon.

undefined
Utdrag av inlägg som publicerats av elever. Bilden är ett montage.

Arina Petrova och Ester Jonsson går i sjunde klass på Björkvallsskolan. De har inte själva utsatts för kränkningar, men de har sett liknande uthängningar förekomma bland annat på Instagram och TikTok, i kommentarsfälten.

– Man har ju sett att folk kommenterar dumt om folks utseende och det är så onödigt, säger Ester Jonsson.

Arina Petrova håller med och fyller i:

– Man behöver liksom inte skriva allt man tänker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!