Uppsalas studenter har fått nog

Många studenter vid Uppsala universitet får för lite undervisning. Det menar Uppsala studentkår som nu kampanjar för minst tio timmars undervisning i veckan.Och kåren får stöd av universitetsledningen.

Annika Björklund och Kristina Persdotter från kåren kampanjar bland studenterna på Ekonomikum för mer undervisingstid. Studenterna Emelie Raine och Julia Willig låter sig informeras.

Annika Björklund och Kristina Persdotter från kåren kampanjar bland studenterna på Ekonomikum för mer undervisingstid. Studenterna Emelie Raine och Julia Willig låter sig informeras.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2006-11-07 16:22
Under veckan samlar Uppsala studentkår in namnunderskrifter till stöd för kravet på minst tio timmars undervisning i veckan. Signaturen lämnas på två avlånga ark som tillsammans med en målning av Kajsa Hallberg i mitten ska bilda ett konstverk som universitetsledningen ska få.
- Målningen ska gestalta tid för dialog. Det är det vi vill ha, säger Kristina Persdotter, studentkårens vice ordförande.
För dagen befinner sig hon och några andra kårrepresentanter vid huvudentrén på Humanistiskt centrum. Förbipasserande får lappar med kårens krav skrivet på. En del stannar och skriver på.

För få diskussioner
- På gymnasiet trodde jag aldrig att jag skulle skriva under krav på mer lektionstid, men det gör jag nu. Jag har sex, sju timmar i veckan. Det är för lite, säger Erik Aranda, som går statsvetenskap B.
Emelie Raine läser litteraturvetenskap A och har lika lite undervisning. Hon vill ha mer seminarietid.
- Ofta känner jag att vi inte hunnit prata och diskutera tillräckligt, säger hon.
I en färsk rapport visar studentkåren att undervisningstiden i genomsnitt ligger så lågt som drygt fem timmar i veckan på några fakulteter. UNT redogjorde tidigare i höstas för de skilda ekonomiska villkor som gör att studenter inom humaniora har för lite undervisning, samtidigt som studenter inom naturvetenskap nästan har för mycket.

"Universitetet borde fördela"
- Den bistra verkligheten är att några får för lite undervisning, men resursfördelningen är som den är. Men kårens undersökning är jättebra och vi ska tillsammans kreativt fundera på hur vi kan använda de knappa resurserna på bästa sätt, säger Kerstin Sahlin Andersson, universitetets prorektor.
Kristina Persdotter menar att allt inte går att skylla på statens resursfördelning till olika vetenskapsområden.
- Universitet har pengar att fördela själv, de kan prioritera, säger hon.



Fakta
Bara två fakulteter når upp till Uppsala studentkårs krav på 10 timmars undervisning i veckan. Så här ser undervisningstiden ut, inklusive seminarier eller motsvarande, i genomsnitt på A-nivån på alla fakulteterna:

Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 14,9
Medicinsk fakultet 12,3
Utbildningsvetenskaplig fakultet 9,6
Teologisk fakultet 7,9
Språkvetenskaplig fakultet 6,6
Samhällsvetenskaplig fakultet 6,2
Juridisk fakultet 5,3
Historisk-filosofisk fakultet 5,1

Källa: Uppsala studentkår
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!