Vid årsskiftet höjdes studiemedlet vid heltidsstudier från 11 088 kronor till 12 052 kronor i månaden. Det är en höjning med 8,7 procent. Men den kommer inte att täcka de stigande kostnaderna för mat, boende och annat, enligt en uträkning som Länsförsäkringar gjort.
– Studenter är en grupp som alltid levt på marginalen och som generellt är skickliga på att få pengarna att räcka. Men det här blir ett ovanligt tufft år då man kommer att behöva kämpa extra mycket, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
En student som bor i hyresrätt i Uppsala kommer enligt undersökningen att gå back i snitt 2 227 kronor varje månad, medan en student i bostadsrätt går minus 1 685 kronor. Uträkningen baseras på Konsumentverkets levnadskostnader samt snittpriset för att hyra en etta i Uppsala respektive snittpriset per 25-kvadratslägenhet i Uppsala med 85 procents belåningsgrad.
Uppsalas studenter går mer back än den genomsnittliga studenten i landet, på grund av de dyrare bostadspriserna här.
– För de familjer som har möjlighet är det här ett bra år att hjälpa sina studerande barn. Men långt ifrån alla kan ju det. Och tanken är ju att alla ska ha möjlighet att studera oavsett ekonomiska förutsättningar, säger Emma Persson.
För en del studenter kommer extraarbete vid sidan av studierna att vara det enda sättet att få ekonomin att gå ihop, konstaterar hon.
– För en del studenter funkar det bra att jobba vid sidan av. Men vissa heltidsstudier är krävande, och ett extraarbete riskerar då att gå ut över studieresultaten och göra att studieperioden drar ut på tiden. Sett ur ett livsinkomstperspektiv är det bra att komma ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt.
Det finns ingen statistik på hur stor andel av studenterna som jobbar vid sidan av studierna. Men på Uppsala studentkår märker man nu en tydlig trend att fler skaffar ett extraarbete, uppger studentkårens ordförande Anton Sánchez Sulejmani.
– Man letar jobb inte främst för att man vill ha extrapengar, utan för att man måste. Många känner att det inte längre går att leva på CSN. Det har alltid varit ett samtalsämne att man är fattig som student, men inte som nu.
Precis som Emma Persson oroar sig Anton Sánchez Sulejmani för konsekvenserna av att studenter måste arbeta.
– Prioriterar man studierna om man måste jobba? Det här är något som vi nu har lyft med Uppsala universitet och som vi menar att de behöver ha ögonen på.
De dystra tiderna till trots uppmanar Emma Persson studenter att härda ut:
– En bra utbildning som leder till jobb är fortfarande den bästa investeringen man kan göra, säger hon.
Vad är dina bästa tips till studenter?
– Att göra en noggrann budget: spalta upp alla inkomster och utgifter ner till minsta streamingtjänst och dra ner på allt du kan. Se till att få studentrabatt där sådana finns, köp begagnat, låna saker av vänner och cykla överallt.
Vad kan man spara in mest på?
– De stora utgiftskostnaderna är boende och livsmedel. Så undersök om du exempelvis kan dela boende med andra studenter. Och se till att utnyttja rabatter på livsmedel och att göra storkok för matlådor.
I de flesta städer går studenter back, enligt Länsförsäkringars uträkning. Tuffast har studenter boende i Solna: de går minus 6 205 kronor i månaden. I Karlshamn däremot har snittstudenten 472 kronor kvar när månaden är slut.